Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков хвърли светлина

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков хвърли светлина
Коментари Харесай

Министър Нанков с идея за магистрала "Тракия", която много ще хареса на шофьорите

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков хвърли светлина върху някои от тематиките, които вълнуват доста обществото. Той отговори на въпроси като по кое време ще стартира разширението на автомагистрала " Тракия ", до каква степен стигна процедурата за " Струма ", кой бойкотира с тъжби въвеждането на тол системата и ще се трансформират ли цените на винетките. - Г-н Нанков, в четвъртък съобщихте, че се обмисля уголемение на автомагистрала " Тракия " сред София и Пловдив с по едно платно в двете направления. Бихте ли споделили повече детайлности?
- Това е единствено една концепция на този стадий. Обмисляме подобен вид поради огромния трафик. Миналата година отчетохме 32-33 хиляди автомобила приблизително в пиковите дни, а в най-натоварения - 31 август - 37 хиляди коли. Тази година отчитаме в петъците повече от 40 хиляди автомобила за денонощие. В момента сътрудниците от Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/ обследват сервитутите, с цел да знаем какъв ще е процедурният път, къде би трябвало да отчуждаваме, къде може в границите на сегашните сервитути да се вместим, къде са обществени парцелите, къде са частни.

- Разширяването с по едно платно в двете направления касае ли оборудванията по трасето София-Пловдив?
- Не се включват тунелът " Траянови врата ", виадуктите, мостовите уреди. Само до Пловдив преглеждаме вид за разширение, защото до Пловдив е главният трафик. До Бургас спада с към 35-40% тежкотоварният. А настрана до Пловдив в някои елементи на автомагистралата към Вакарел, към Ихтиман поради релефните особености - имаме нанагорнище, втурване - там автомагистралата не разрешава тази пропускливост в настоящето й положение.

- А по кое време може да стартира действително този развой?
- Ако концепцията бъде утвърдена и се вземе политическо решение, всичко ще зависи от ресурса, с който разполага АПИ по линия на бъдещите тол такси. Т.е. ще обвържем и тази концепция с внедряването на тол системата. Проектирането ще стартира през 2018 година

- А по кое време ще приключи планът?
- Към момента мъчно бих могъл на отговоря, тъй като не знаем в коя част от сервитутите ще отчуждаваме, къде ще има техническа опция за разширение. Трудно бих могъл да дам и параметрите, защото не знаем какъв брой линейни километра ще изградим, не знаем какви ще са разноските за отчуждаване.

- В четвъртък споменахте, че тол системата непрекъснато я блокират с тъжби. Нещо планува ли се да се направи в тази тенденция?
- Освен законови промени, които не са в нашата компетентност, ние бихме могли да дадем положителни оферти. Подготвяме се да заведем цивилен иск за пропуснати материални изгоди. Наели сме и одиторска компания, която да остойности размера на пропуснатите изгоди. Но по груба сметка, при най-консервативните ни прогнози, при изчисляването на приходите от въвеждането на тол такси през първата година, губим повече от 660 милиона лв.. Като ги разделим на 365 дни, имаме по милион и половина всеки ден. За да сме в действителност изрядни и правилни в желае, това ще го потвърди одиторската компания.
Има и други процедурни трикове, които няма по какъв начин да ги кажа сега. Ще ги използваме съгласно правата, които имаме по Закона за публичните поръчки. Обмисляме и други разновидности - ще желаяме по-високи цени на винетките за тежкотоварни коли при разискването на бюджета за 2018 година Става въпрос главно за еднодневните, които се употребяват най-вече и са за таксуване на преминаващия директно тежкотоварен трафик.

- От 1 януари 2018 година ли ще нарастнат винетките за камиони?
- Ако успеем до тогава да сключим контракт за въвеждане на тол системата, няма да ги вдигнем, ще изчакаме 7 месеца. Това не е пазарлък - да чуят жалбоподателите и да отдръпват жалбите. Напротив, те се жалят до дъно, в което няма нищо неприятно. Лошото е не за страната толкоз, що се касае за всички български жители, които всекидневно пътуват по републиканските пътища. Едно е да поддържаш републикански пътища с 300 милиона, друго е с 1 милиард лв.. Отделно разясняваме едни грандиозни планове - ще построим " Хемус ", ще изградим скоростен път Ботевград-Видин, автомагистрала Русе-Велико Търново. Постоянно се приказва за Бургас-Слънчев бряг и за тунела под Шипка. Ако ги сметнем, това са планове за 7 милиарда лв.. 300 млн. генерираме от винетки. При този бюджет на АПИ, 80 милиона имаме единствено за снегопочистване.

- Кои са тези, които бойкотират системата?
- Информацията е обществена. А положителните публицисти отварят уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията и виждат кой стои зад фирмите, защото те са обществени, има търговски указател. Вчера /б. ред./ ги изчетох на комисия.

- Световно незнайни.
- И международно известни, апропо. " Тол нет " са чехи, техните тъжби обаче не бяха почетени, в този момент " Алтима " апелират.

- След въвеждане на тол таксите може ли да се стигне до съкращаване на цените на винетките за леки коли?
- Към момента таксите за леки коли са несъизмеримо високи на фона на тези за тежкотоварни коли. Тенденцията лекият трафик да държи пътния бранш от 2016 към 2017 година нараства - 66-67% от приходите от винетки са от леки коли. Откъде може да търсим икономии - електронните винетки, които влизат дружно с тол системата, ще редуцират разноските за запазване, разпечатване, разпространяване, брак. Този запас може да бъде икономисан и да бъде калкулиран в цената, само че пък това ще е доста ниско на фона на приходите, които чакаме да генерираме през тол системата.

- Кажете най-малко почти каква ще е новата цена за винетките за камиони.
- Нека да излезе анализът. Ще минат експертните съвещания, би трябвало да се вземе политическо решение. Моето мнение е, че за тежкотоварния директно преминаващ трафик цената би трябвало да бъде вдигната.

- Само еднодневните винетки за камиони ли ще нарастнат?
- Основно еднодневните, само че може и седмичните.

- За хората ще се подвигат ли цените на винетките?
- Не, не разрешавам думата повдигане на винетки за леки коли.

- А по какъв начин ще се отрази намаляването на обсега на тол системата върху приходите?
- Решението кои пътища ще бъдат обхванати от тол системата, ще се вземе от Министерски съвет по предложение на Министерство на регионалното развитие и Агенция " Пътна инфраструктура ". Отделно какъв модел за тарифиране ще изберем, ще стане ясно след началото на въвеждане на тол системата. Със сигурност двата съществени правилото са изминатите километри и тежестта на автомобила. Ще имаме опция да варираме по отношение на обособените пътища - те ще бъдат друго таксувани, както е в целия свят с въведени тол системи. Ще имаме опция да варираме както в Германия и Австрия, да вземем за пример, в пиковите часове. Т.е. няма да има ограничаване за придвижване на тежкотоварните коли, само че както е в Германия - два пъти и половина по-скъпо или три пъти по-скъпо в пиковите часове. И икономическата логичност ще ни даде отговор на въпроса ще пътува ли камионът в петък следобяд към Бургас, или ще изчака до петък вечерта или до събота сутринта. Това е немският модел. Така че тол системата ще ни разреши и този еластичен метод.

- Има ли развиване по градежа на " Струма "?
- Да, предходната сряда входирахме окончателния вид на ОВОС-а, получихме мнения от всички способени институции, като стартираме от Българска академия на науките, минем през Министерство на здравеопазването, през Пътна полиция към Министерство на вътрешните работи, през Главна дирекция " Пожарна сигурност. Всички мнения са позитивни. За август сме планували публичните разисквания във всички обитаеми места, през октомври чакаме да имаме решение. Не желая да съм неприятен оракул, само че съм уверен, че ще има обжалване - такава поръчка дадоха екологични организации. Може би дотогава ще минат на второ четене и измененията, които предложиха народни представители, по отношение на едноинстанционното обжалване. Това би съкратило периоди и през 2018 година ще имаме ясна визия ще бъдем ли подготвени през 2019 година със строително позволение, както сме задали към Европейска комисия пътната карта за идейния график. Ако не сме подготвени през май със строително позволение, най-много месец пролонгация до юни и автомагистрала " Струма " няма да бъде осъществена с европейско финансиране най-малко по Оперативна програма " Транспорт ". Търсим аварийни разновидности. Ще има тежки договаряния с Европейска комисия кои да бъдат другите възможности. Трябва да имаме планова подготвеност. Там, където са минали процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда, има техническа подготвеност, само че за " Струма " би трябвало да имаме явен ангажимент, стихотворец не просто на думи, а с съответни дейности за довършването с бюджетни средства, в случай че не можем да я осъществяваме с европейски.

- На конференцията споменахте за трите районни фонда, които се чака да бъдат отворени до края на годината. Бихте ли дали повече детайлности?
- Министерство на финансите е умело по отношение на провеждането на публичната поръчка, само че уверенията са, че до края на годината ще имаме определени фондове - един за София и по един за Северна и за Южна България, с цел да стартираме реализацията на плановете главно в туристическата и културната сфера. Няма да бъдат лимитирани, несъмнено, единствено за такива планове, само че особено тези сфери - туризъм и културно-историческо завещание, зависят само и единствено от стартирането на механизма за финансов инженеринг.

- До каква стойност ще бъдат плановете?
- Методиката ще я разработим редом със стартирането на процеса. Това са планове, които генерират доходи, по тази причина ще минават по линия на финансовия инженеринг. Със сигурност би трябвало да има обществен сътрудник в плана, ще се поддържат планове с обществен и частен сътрудник. Общият запас този път е голям. Само общественият е към 370 милиона лв.. През предишния програмен интервал привлеченият частен запас беше 3 пъти по-голям от обществения.

Източник: " Стандарт "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР