Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил
Коментари Харесай

Регионалният министър е разрешил строителството върху плажа на Аспарухово

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е нарушил закона, като е разрешил строителството върху морския плаж във варненския кв. " Аспарухово ", където би трябвало да бъде построено ново рибарско пристанище. Това се схваща от наличието на сигнал, изпратен до Нанков от Камарата на геодезистите в България.

Според текста на сигнала министърът на районното развиване е подписал заповед, с която е дал дълготраен градоустройствен статут на плажа, който съгласно конституцията е изключителна държавна благосъстоятелност. Така плажът към този момент може да бъде застроен като избраните за това параметри са компактност от 80%, единствено 2% минимална озеленена повърхност и височина на постройките 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, контролирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, фактически демонстрира, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови здания, е маркиран като " морски плаж ". Така той е отразен и в Кадастрално-административната осведомителна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С тези причини от Камарата на геодезистите напомнят, че съгласно конституцията, чиито текстове имат директно деяние, крайбрежната плажна линия е изключителна държавна благосъстоятелност, а Законът за Черноморското крайбрежие подсигурява невъзможността за смяната на собствеността им от изключителна държавна благосъстоятелност в частна и не позволява никакви строителни действия върху тях, в това число и пристанища.

Въпреки това със заповедта си, издадена на 29 юни м.г., Николай Нанков е дал градоустройствен статут на парцела в кв. " Аспарухово ", който съставлява " морски плаж ", без да показва нормативно съображение. Вероятната причина за това е, че в нормативната уредба на страната не съществува съображение за застрояване на морски плажове.

Въз основа на заповедта, подписана от районния министър, община Варна е издала на 30 август м.г. и позволение за строителство на морския плаж.

В сигнала, изпратен до Нанков, е обърнато внимание и на обстоятелството, е Министерският съвет също е нарушил конституцията и законите, тъй като на 1 септември м.г. е взел подвеждащо решение. С него на община Варна е обещано позволение за " градеж върху парцел, представляващ част от морското дъно в рамките на вътрешните морски води на Република България в Черно море ". В същото време в решението са представени и парцели, които се намират на сушата и по-голямата част от площта им е заета от морския плаж. Друга любопитна детайлност от текста на държавното решение е, че парцелът " част от морското дъно ", посочен в него, не съществува нито в кадастралната карта, нито в кадастралните регистри.

В сигнала до районния министър са посочени и още няколко нарушавания на настоящото сега законодателство, осъществени с издаването на документи за строителство върху плажната линия край Варна.

Така да вземем за пример урегулирането на парцелите, планувани за строителството на рибарското пристанище, е осъществено по реда на Закона за устройство на територията. Това обаче е неприемливо за парцели, които са благосъстоятелност на страната или общината.

От друга страна, законът позволява строителството на пристанища и пристанищни уреди само  " отвън територията на морските плажове ".

" Освен това подробният организационен проект на парцела е направен върху неверна кадастрална карта, което е очевидно с просто око при сравнение на границите му с тези на бреговата линия, написа още в сигнала до министър Нанков. Това прави утвърждения проект неверен, а при констатиране на такава неточност той се създава още веднъж, откакто се в профил грешката в кадастъра ".

В края на сигнала си от Камарата на геодезистите в България показват подозрението си, че урегулираният за застрояване парцел на територията на морския плаж в кв. " Аспарухово " в действителност е подготвен, за да бъде добит от частни лица, както това се случи към този момент един път с " Алея Първа " във Варна.

В самия завършек на ръководството на тройната коалиция през 2009 година тогавашният регионален шеф на Варна Христо Контров (ДПС) продаде без търг 122 дка крайбрежен терен на цена към 50 евро за кв.м на обвързвания с групата към " Химимпорт " " Холдинг Варна ". Сделката бе осъществена по гледище на тогавашния началник на организацията за вложения Стоян Сталев с претекста, че през 2007 година холдингът е получил за плана си " Алея Първа " на стойност 73 млн. лева документ за вложител първи клас.

За да стане допустима договорката обаче, крайбрежните терени тихомълком и без глоба на Министерския съвет са били трансформирани от изключителна частна държавна благосъстоятелност в частна, която за разлика от първата може да бъде продавана.

Сега казусът с плажа, на който би трябвало да бъде издигнато рибарско пристанище, изумително припомня сюжета от 2009 година В Кадастрално-административната осведомителна система изключителната държавна благосъстоятелност на плажа незнайно за какво е отразена като " обществена ". А прилежащият парцел, включен в рамките на новото " Рибарско пристанище ", е записан в кадастралния указател на недвижимите парцели като " частна държавна благосъстоятелност ".

" При това състояние съществува действителна заплаха двата парцела да бъдат обединени в един и няколко години по-късно да бъдат преобразувани в частна държавна благосъстоятелност, с цел да бъдат продадени на частен вложител клас А по Закона за поощряване на вложенията, даже без търг ", иронизират от Камарата на геодезистите в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР