Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова изрази увереност,

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова изрази увереност,
Коментари Харесай

Аврамова: Възможно е до края на годината да започне строежа на пътя Мездра - Ботевград

Министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова изрази убеденост, че е допустимо строителството на скоростния път Мездра - Ботевград да стартира до края на тази година. Повод за прогнозата й бе признатото през днешния ден от държавното управление разпореждане за осъществяване на промени на одобрения със Закона за държавния бюджет за 2019 година оптимален размер на уговорките, които Агенция " Пътна инфраструктура " може да поеме за подписване на контракти с изпълнителите на обекта - до малко над 419 млн. лв., предава Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос на публицисти в Министерски съвет министърът осведоми, че разплащането в границите на тази сума с изпълнителите на обекта, който е разграничен на два лота, ще става от приходите от винетни и тол такси, а индикативният период за привършване на строителството му е 2023 година Стойността на лот 1 е близо 133 млн. лв., а на лот 2 - близо 223 млн. лв., като цените за без Данък добавена стойност. Тя посочи, че към този момент са определени изпълнителите на строителството на пътя и сподели, че те ще получат парите след изцяло довеждане докрай и приемане на обекта. По думите на министъра това е пилотен метод на финансиране, който се чака да има дисциплиниращ резултат върху изпълнителите.

Тя подсети, че този сектор е част от пътя Видин - Ботевград, който е претрупан поради трафика при Дунав мост при Видин. По скоростния път Мездра - Ботевград ще бъдат построени кръгови кръстовища, ще има площадки за отдих, ще се обезпечи изнасянето на трафика отвън избрани обитаеми места посредством създаване на обходи.

В отговор на въпрос министърът заяви, че на идно съвещание на консултативния съвет към министерството ще бъде оповестена окончателната цената и обсега на толуваните пътища. След това следва нотифициране пред Европейска комисия, отчет на Световната банка, като задачата е съблюдаване на периода за въвеждането на тол системата, избран с решение на Министерски съвет, добави Аврамова. Министърът уточни, че цените по тол системата не са политически въпрос, а по-скоро експертен и съобщи, че тази промяна би трябвало да бъде доведена до сполучлив край. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР