Министърът на правосъдието в служебното правителство Крум Зарков разкри за

...
Министърът на правосъдието в служебното правителство Крум Зарков разкри за
Коментари Харесай

Крум Зарков: В Страсбург често ни осъждат, затова искаме промени в закона за клеветата

Министърът на правораздаването в служебното държавно управление Крум Зарков разкри за готвени промени, свързани с клеветата. Управляващите ще предложат законопроекти на вниманието на идващото Народно заседание, с които да се обезпечи продължаването и изпълняването на Плана за възобновяване и резистентност. Един от тези законопроекти касае Наказателния кодекс и по тъкмо регламентацията на засегнатост и клюка. Зарков приказва след постоянното съвещание на Министерския съвет, оповестява Агенция " Фокус ". 

" По тази тематика България е била неведнъж осъждана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, който дефинира като стандарт, това че обществените персони и органите на власт би трябвало да търпят рецензия в по-широки размери, в сравнение с частните лица. Изследването на практиката на съда демонстрира, че българското законодателство прави противоположното и обезпечава по-висока степен на отбрана, а от време на време и корист с права на органите на власт и длъжности лица, които се усещат афектирани и оклеветени включително и от журналистически разработки. Затова ние предлагаме няколко промени в Наказателния кодекс, с които да синхронизираме българското законодателство с Европейската спогодба по правата на индивида ", изясни министърът. 

Зарков изясни, че се преглежда размерът на санкциите, тъй че те да не бъдат употребявани за цензура. 

" Предлага се тези закононарушения да разрешават освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост и клюка е орган на власт. В момента това не е допустимо. Разглеждат се и размерът на санкциите, тъй че те да не бъдат употребявани за способ за налагане на избран тип цензура ",  каза още той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР