Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че вече има одобрена

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че вече има одобрена
Коментари Харесай

Цачева: ще се разпишат правила, които да гарантират, че главния прокурор може да бъде разследван

Министърът на правораздаването Цецка Цачева съобщи, че към този момент има утвърдена мярка за създаване на правила, гарантиращи опцията за следствие на основния прокурор.

Тя добави, че разпоредбите са написани в пътната карта съгласно рекомендациите по разбора и отчета на европейските прокурори. 

„ Представих тази пътна карта на Висш съдебен съвет. Тя беше утвърдена, като администриращите магистрати я допълниха с две нови ограничения. Що се отнася до уговорките на държавното управление, в частност на Министерство на правосъдието, защото там ограниченията са за другите институции, които имат отношение към прокуратурата - наше обвързване е да се премислят текстове в Наказателния кодекс. Има работна група за това - длъжностните престъпения да бъдат освен във връзка с лицата, заемащи държавна работа, а и на такива, които са ангажирани в търговски сдружения, търговски компании, банки “, съобщи министърът.

" Що се отнася до съответната рекомендация, която с съображение основава интерес, няма предложение за излизане на следствието отвън прокуратурата, с цел да бъде разследван основният прокурор. Става дума да се разпишат правила, които да подсигуряват опцията за следствие на основния прокурор. Това е рекомендация 40, по нея има планувана и утвърдена мярка за създаване на правила, с цел да има огледалност по хоризонтала за следствие на по този начин наречените " трима огромни ", сподели Цачева, представена от БГНЕС.

Изявлението на Цачева стана по време на показване на целите на управляваното от нея министерство, а по думите и главните цели на министерството са гарантиране на ефикасна, бърза и обективна правосъдна власт и институционален ред за битка с корупцията.

Тя дефинира, че с цел да се изпълнят част от целите на министерството е нужна обновена тактика за правосъдна промяна.

Министърът съобщи, че единният орган за битка с корупцията по високите етажи ще бъде разположен към Комисията за лишаване на нелегално добито имущество към ДАНС. Комисията ще бъде натоварена в допълнение с компетентности точно по противопоставяне на корупцията, а ръководителят и ще се избира от Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР