Министърът на правосъдието Цецка Цачева взе участие в неформалното заседание

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева взе участие в неформалното заседание
Коментари Харесай

Цецка участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз в Талин

Министърът на правораздаването Цецка Цачева взе присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз " Правосъдие и вътрешни работи " в столицата на Естония - Талин.

В рамките на съвещанието бяха разисквани позициите на страната ни по отношение на обезпечаването и конфискацията на активи, които са значим детайл в битката против финансирането на тероризма.

Основната цел на законодателното предложение е точно лишаването на причинителите на закононарушения от нелегално добити активи. Това е определящо за реализиране на висока степен на хармонизация в материята на признание на решенията за конфискация. Предимството на формата „ правилник " се предопределя от идентичното използване на правните правила, внася изясненост и предвидимост в правната наредба и способства за експедитивност и успеваемост в правоприлагането, в това число посредством отбягване на обилни разлики в уредбата, до които може се стигне при транспониране на възможна инструкция.

Предизвикателство при основаването на подобен непосредствено използван нормативен акт е потребността от съобразяването на разликите в законодателната уредба на материята в страните членки /ДЧ/ и одобрените в практиката правила.

По отношение на продажбата на потребителски артикули и в границите на полемиката България поддържа въвеждането на един режим за продажба на артикули и обвързваните с тях гаранции, който да е използван както за стоките, продавани онлайн, по този начин и за стоките офлайн. Това е по този начин, защото считаме, че въвеждането на втори режим за продажба на артикули (за продажба на артикули онлайн) ще докара до фрагментиране на разпоредбите и ще сътвори спънки пред трансграничната търговия, което ще затрудни както потребителите, по този начин и търговците.

Електронното правораздаване е предпочитана тематика в одобрената стратегия на Триото Естония-България-Австрия. В този смисъл в дух на градивно съдействие и последователност България изрази вяра за продължение развиването на тази тематика по време на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година

Българската страна поддържа визията, че eu-LISА следва да бъде натоварена с ръководството на плана e-CODEX, като за задачата нейният мандат бъде променен посредством съответното законодателно предложение.

След приключването на съвещанието на Съвета се организира и среща с министрите на правораздаването и на вътрешните работи на страните от Източното партньорство.

Основните тематики на полемиката за тази среща са битката с киберпрестъпността и корупцията, както и правосъдните промени в шестте страни от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.
Министрите на правораздаването и вътрешните работи от тези страни показаха информация за ограниченията, подхванати в посочените области, провокациите пред промените и нуждата от подпомагане от страна на страните членки на Европейски Съюз.

Република България изрази позиция в поддръжка на напъните на страните от Източното партньорство за въвеждане на европейските стандарти в региона на битката с престъпността, в това число компютърните закононарушения и корупцията, и отнемането на нелегално добитото имущество. Освен това бе доказана нашата ангажираност към процеса на правосъдните промени в посочените страни, които се правят съгласно европейските полезности и са ориентирани към подсилване на независимостта, успеваемостта и отчетността на правосъдната власт, и готовността за подпомагане в границите на съответни планове със съответните страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР