Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна с главния прокурор

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна с главния прокурор
Коментари Харесай

Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на Бавария

Министърът на правораздаването Цецка Цачева се срещна с основния прокурор на федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле, който е на публично посещаване у нас по покана на основния прокурор Сотир Цацаров.

Министърът и нейният посетител означиха извънредно положителното съдействие сред българските правосъдни органи и техните сътрудници от Свободната страна Бавария. Министърът открои като резултат и визитата си предходната седмица при сътрудника си в Мюнхен, както и в съда в Нюрнберг. Цачева и Рьотле сложиха акцента на диалога върху двустранното съдействие по наказателни каузи и по-специално използването на Европейската заповед за арест.

Министър Цачева показа с основния прокурор на федерална провинция Бавария Рьотле, че България е подхванала редица стъпки по въвеждане на Рамковото решение 2008/909/ ПВР, което регламентира режима за връщане на наказани лица в страната членка на техния генезис за задачите на доизтърпяване на наложеното им наказване „ отнемане от независимост “ от друга страна членка на Съюза.

Тя осведоми още, че сме на финалната права в работата по законопроекта, който урежда транспонирането на това решение. Цецка Цачева увери, че е направено доста и за фактическото възстановяване на изискванията за настаняване в пандизите. И министърът на правораздаването, и основният прокурор на федерална провинция Бавария са единомислещи, че си взаимодействат доста добре и във връзка с екстрадициите, като Рейнард Рьотле особено акцентира, че във всеки случай на искане от тяхна страна на обявление на изискванията, при които ще бъде настанен всеки екстрадиран, българската страна е реагирала съответно.

По време на срещата Цецка Цачева подчертава и на постигнатото по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на правораздаването. Тя открои напредъка по основаването и институционализирането на Службата на Европейската прокуратура. Министър Цачева означи, че при извършените в България диспути бяха признати Правилата на комитета по подбора на Европейския основен прокурор и европейските прокурори и беше направен и планът на бюджета на Службата за интервала до нейното създаване (2020 г.).

Цецка Цачева показа с Рейнард Рьотле и сполучливото привличане на още две страни държави-членки за присъединяване в засиленото съдействие по Регламента за Европейска прокуратура –Кралство Нидерландия и Малта. Тя срещна госта си и това, че Mинистерството на правораздаването и Висш съдебен съвет след разбор ще показват съответни оферти за националните ограничения, нужни за използване на Регламента за Европейската прокуратура. Координирано с Висш съдебен съвет ще бъде инициирана вътрешната процедура по асортимент на претендентите за европейски прокурор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР