Министърът на правосъдието Цецка Цачева иска редакции на закона за

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева иска редакции на закона за
Коментари Харесай

Цецка Цачева иска промени в закона за съдебната власт

Министърът на правораздаването Цецка Цачева желае редакции на закона за правосъдната власт. Министър Цачева упорства за промени поради мнение на Венецианската комисия.

Цачева изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев и до ръководителя на К омисията по правни въпроси Данаил Кирилов, с което упорства за редакция на член 230 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

 Магистратски <a href=бонуси нажежиха пристрастеностите в правна комисия " >
Магистратски бонуси нажежиха пристрастеностите в правна комисия

Правната комисия одобри на първо четене промени в Закона за правосъдната власт

В мнението на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) се декларира, че Венецианската комисия " намира за тревожно едно от промените на признатия през юли 2017 година Закон за съдебната власт, който индиректно дава на прокуратурата значима власт над съдиите.

 Венецианската комисия пита за избора на нов Висш съдебен съвет
Венецианската комисия пита за избора на нов Висш съдебен съвет

Закона за правосъдната власт също бил акцент в диалога

Притесненията на Венецианската комисия са, че в новия член 230 е записано, че в случай че арбитър е упрекнат в съзнателно закононарушение , колегията на Висш съдебен съвет отстранява магистрата от длъжността до привършване на наказателното произвеждане. Така повдигането на обвиняване, което в нашата система, постоянно е ранна фаза на досъдебно следствие мое да се окаже сериозен проблем.

 Пожелаха на новия Висш съдебен съвет икономическа и политическа самостоятелност
Пожелаха на новия Висш съдебен съвет икономическа и политическа самостоятелност

От името на президента Румен Радев, Цачева изчете приветствен адрес

Чл. 230 вкарва обвързване на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да отстранява съдията при положение, че обвиняването е повдигнато от прокурор . Следователно прокурорите непряко получават пълномощието да подхващат премахване на съдии за евентуално дълъг интервал от време въз основа на (сравнително) малко доказателства.

" Това може да бъде доста рисково за независимостта на съдиите ", е записано в мнението на Венецианската комисия. От комисията желаят Съдийската гилдия да ревизира до каква степен съществени и основателни са обвиняванията към съдиите и чак по-късно реши дали доказателствата изискват премахване от служба.

В тази връзка, правосъдният министър Цецка Цачева е на мнение, че член 230 от Закон за съдебната власт следва да придобие следната редакция:

" Чл. 230. (1) В случаите по член 132 от Конституцията на Република България, когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет краткотрайно го отстранява от служба до привършване на наказателното произвеждане. (2) Когато, отвън случаите по алинея 1, арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен за закононарушение от общ темперамент, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет може да го в профил от служба до приключването на наказателното произвеждане. Колегията изслушва / може да изслуша съдията, прокурора или следователя преди вземането на решение. (3) Срокът на краткотрайното премахване от служба в досъдебното произвеждане не може да надвишава периода по член 234, алинея 8 от Наказателно- процесуалния кодекс. За интервала на краткотрайното премахване от служба на съдията, прокурора и следователя се заплаща заплащане в размер на минималната работна заплата. (4) При приключване на периода по член 234, алинея 8 от Наказателно- процесуалния кодекс и при прекъсване на наказателното произвеждане краткотрайно отстраненият арбитър, прокурор или следовател може да изиска от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет с решение да го възвърне на заеманата служба. Отказът предстои на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. (5) Искането за краткотрайно премахване от служба по алинея 1 и 2 се прави от основния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор и се стимулира. (6) В случаите, когато във връзка с арбитър, прокурор или следовател е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, той се счита за краткотрайно отхвърлен от служба от датата на влизане в действие на правосъдния акт, с който се постановява мярката. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР