Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов предлага промени в Закона

...
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов предлага промени в Закона
Коментари Харесай

Схемите Автомагистрали, Монтажи и ТСВ отпадат с по-строги правила при ин хаус процедурите |

Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов предлага промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП), които да доведат до възстановяване на разпоредбите за така наречен ин хаус. По този проблем работят Министерството на правораздаването, на финансите, на стопанската система и на защитата.

Целта е да се пресекат видяните порочни практики. Ин хаусът всъщност съставлява вътрешно възлагане от ведомство към лични структури, без да се употребява общият ред за публичните поръчки.

„ Нашето предложение е ин хаусът да се употребява, когато юридическото лице разполага с нужните човешки и механически запаси, с цел да обезпечи независимо осъществяване на не по-малко от 80 на 100 от дейностите, предмет на контракта “, съобщи министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов.

Той посочи, че самият „ ин хаус “ е процедура, съвместима с европейската регулация и тя може да бъде потребна в икономическо и обществено отношение, стига да не се злоупотребява с нея:

„ В пътното строителство, превоза, стопанската система, енергетиката и други области виждаме точно превратно потребление на ин хаус процедури за отбягване на публични поръчки. В тези случаи държавни сдружения се употребяват като медиатор за превъзлагане, без осъществяване на съперници условия и гласност. “

Министър Стоилов посочи, че с подготвяните промени в Закона за публичните поръчки ще се предотвратят точно такива случаи и превъзлагане ще се позволява единствено за характерни действия.

Заместник-министърът на финансите Моника Бийчър изясни, че още в края на юни е подета самодейност и способният орган – Агенцията по публични поръчки издаде методическо напътствие по използването на Закона за публичните поръчки. То дава по-голяма изясненост за така наречен вътрешно възлагане, регламентирано в чл.14 от Закон за обществените поръчки.

„ Продължаваме самодейностите. Изработват се разнообразни текстове от Закон за обществените поръчки, които да подобрят и създадат по-ясни наредбите. Това е взаимно, координирано присъединяване от другите министерства, които имат опит по такова вътрешно възлагане. Нашата упоритост е да се прекратят неприятните практики по използването на Закон за обществените поръчки “, сподели Бийчър.

Тя посочи, че предлаганите промени в закона ще бъдат подложени на публично разискване от Министерство на финансите.

Заместник-министърът на стопанската система Красимир Киряков напомни, че в Министерство на стопанската система също се следят сходни практики: „ Емблематичен е казусът с Държавната консолидационна компания, на която са предоставени 630 млн. лева нарастване на капитала. След това тя на 100 % предплаща тази сума към нейното лично сдружение „ Монтажи “ и тези средства се насочват за ремонт на язовири. Без да има верен надзор и отчетност, няколко десетки подизпълнители се занимават с тази активност и по този мотив прокуратурата се самосезира. “

Заместник-министърът на правораздаването Иван Демерджиев даде съответен образец с контракти за строителство с сдружението „ Автомагистрали “ ЕАД.

„ То няма потенциал да извърши въпросните действия, само че ползвайки института на възлагането „ ин хаус “ на собствен ред наема строителна техника, дружно с личен състав. Това на процедура е прикрито превъзлагане на строителните действия “, съобщи Демерджиев и добави, че по този начин жестоко се заобикаля закона. Дружествата, които на процедура извършват дейностите, получават заплащанията, без да вземат участие в естествена спортна процедура, а негативите остават за държавната компания, защото „ Автомагистрали “ носи гаранционната отговорност за осъществените работи от други компании.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР