Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева

...
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието проф. Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС

Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев се срещнаха с и. ф. ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова - началник на Търговската гилдия, зам.-председателят и началник на Наказателната гилдия Галина Захарова, и. ф. зам.-председател и началник на Гражданската гилдия Емануела Балевска и висши съдии от трите колегии. Основните тематики на полемиката бяха работата на Върховен касационен съд с Единната осведомителна система на съдилищата, както и методите за възстановяване на процедурата при провеждането на състезанията в правосъдната система.

„ Прибързаното въвеждане на напълно електронно правораздаване може да бъде неуспех за правосъдната система. Необходим е временен интервал за няколко години, в които да се резервира класическото правораздаване дружно с електронното ", съобщи министър Стоилов и добави, че през това време ще се отстранят проблемите, които могат да обиден валидността на юридическите актове. Той пое ангажимент министерството да създаде съответните законови промени, тъй че да се обезпечи тази опция.

Проф. Стоилов акцентира, че е значимо да се върви към действително електронно правораздаване и е належащо свързването и пълноценно съчетаване на Единната осведомителна система на съдилищата с Единен портал за електронно правораздаване, чието доизграждане следва.

На срещата беше разисквана и тематиката за провеждането на състезания в правосъдната система. Министър Стоилов предложи делата за състезания във висшите съдилища да се преглеждат от смесени сформира на съдии от Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

„ Ако има единодушие, ние сме подготвени взаимно да изготвим законопроект. Виждаме проблемите, само че желаеме съдиите да оказват помощ ", добави заместник-министър Иван Демерджиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР