Министърът на правосъдието няма да предлага на Висшия съдебен съвет

...
Министърът на правосъдието няма да предлага на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Правосъдният министър без права с/у тримата големи

Министърът на правораздаването няма да предлага на Висшия правосъден съвет /ВСС/ да дава позволение за започване на наказателно произвеждане против " тримата огромни " на върха на Темида. Предложението направи самият Данаил Кирилов по време на съвещанието на междуведомствената работна група за законовите промени в правосъдния закон по отношение на пълномощията на шефовете на прокуратурата, Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

Той се разгласи против в този момент планувания текст в законопроекта с аргумента, че изпълнителната власт не би трябвало да се меси на правосъдната. По думите му, текстът е влезнал в плана чисто инерционно, само че мнението му е, че изпълнителната власт няма място в този развой. Кирилов разгласи, че ще държи въпросният текст да отпадне от законопроекта и е уверил в това представителите на Европейска комисия.

" Ще поддържа отпадането на текста ", безапелационен беше министърът на правораздаването пред членовете на работната група. " Този текст попадна систематично, без да си даваме сметка, че той ще бъде пояснен като интервенция на изпълнителната власт в работата на правосъдната система ", разяснява Кирилов. Той съобщи, че ще го отдръпна, с цел да има гаранция, че по никакъв метод няма да взе участие министърът на правораздаването и " с цел да няма подозрение и тълкования в медиите ".

От прокуратурата се съгласиха, че е малко пресилено наказателното произвеждане против някой от " тримата огромни " да става по предложение на правосъдния министър и лансираха концепцията Висш съдебен съвет да дава позволение напряко за покачване на обвиняване, а не за започване на наказателно произвеждане.

По време на съвещанието представителите на Върховния касационен съд /ВКС/ упорстваха за промени в Конституцията или най-малко за отправяне на запитване до Конституционния съд по въпроса за така наречената недостижимост на основния прокурор, който най-вече ги тормозил.

" Изкушавате ме да посочвам ноторно известни обстоятелства. Този спор се е състоял, стенограмите можете да ги намерите в уеб страницата на Народното събрание при последната смяна на Конституцията, която раздели Висш съдебен съвет на две колегии ", репликира Кирилов. Министърът на правораздаването напомни, че още тогава, по време на разискването в границите на 43 Народно събрание, мастити адвокати и професори по конституционно право са защитили мнението, че една такава смяна, обвързвана със статута на основния прокурор, е структуроопределяща и визира правилото на разделянето на управляващите. Кирилов напомни, че сега не сме в хипотезата да обсъждаме промени в главния закон, нито да привикваме Велико национално заседание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР