Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза пред журналисти в парламента,

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза пред журналисти в парламента,
Коментари Харесай

Надежда Йорданова потвърди намерението си да внесе във ВСС предложение за освобождаването на Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова сподели пред публицисти в Народното събрание, че допустимо най-скоро ще внесе предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение на основния прокурор , съобщи Нова тв.

Във вторник беше обнародвано решението на Конституционния съд, обвързвано с опцията министърът на правораздаването да прави оферти до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията.

„ След обнародването на решението на Конституционния съд в Държавен вестник, тече тридневният конституционно открит период за влизането му в действие. Така че то ще влезе в действие в края на тази седмица, както съм казвала, оттук нататък допустимо най-скоро ще внеса своето предложение в пленума на Висшия правосъден съвет”, съобщи Йорданова.

На въпрос дали ще изчака приключването на мандата на този състав на Висш съдебен съвет, министърът на правораздаването разяснява, че Конституцията я задължава при съществуване на съответните учредения за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, да сезира пленума на Висш съдебен съвет. „ Разчитам, че там са експерти, които ще изпълнят своите отговорности по този начин, както обществото чака от тях и съгласно закона”, добави тя.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР