Министърът на правосъдието на Южна Корея предложи да подаде оставка

...
Министърът на правосъдието на Южна Корея предложи да подаде оставка
Коментари Харесай

Скандал разтърси либералното правителство на Южна Корея

Министърът на правораздаването на Южна Корея предложи да подаде оставка на фона на следствие на обвинявания във финансови закононарушения и университетски облаги, свързани със фамилията му, осведоми АП.

Скандалът раздруса демократичното държавно управление на страната и поляризира публичното мнение.

Министър Чо Кук декларира в известие, че е предложил да се отдръпна от поста , с цел да понижи политическата тежест над президента Мун Дже-ин.

От прессекретариата на президента не са коментирали дали Мун Дже-ун ще одобри оставката.

През последните седмици в столицата на Южна Корея се организираха огромни митинги в поддръжка на министъра и контрапротести.

Прокуратурата продължава да проверява брачната половинка на министъра , която е академични учител и други родственици по отношение на изказвания за съмнителни финансови вложения, машинация и подправени документи за щерка му за влизане в топ университет в Сеул и здравно учебно заведение в Пусан.

Чо Кук, професор по право, който от години построява о браз на модернизатор против елитите , отхвърля обвиняванията.

Поддръжници на министъра настояват, че задачата е да бъде сплашен поради промени в правораздаването , които имат за цел понижаване на пълномощията на прокуратурата.

В Южна Корея прокуратурата има власт да повдига обвинявания и да търси заповед за арест за задържане на обвинени , а също да упражнява надзор над следствията на полицията. Държавното обвиняване също може да подхваща следствие, даже и когато няма недоволство.

Според критици прокуратурата има несъразмерна власт.

Южнокорейската медия " Йонхап " отбелязва, че решението на правосъдния министър да предложи оставката си е извънредно.

Междувременно президентът Мун Дже-ин се извини на южнокорейското общество за обществения спор от избора на Чо Кук за правосъден министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР