Министърът на правосъдието на Южна Корея Чо Гук подаде оставка

...
Министърът на правосъдието на Южна Корея Чо Гук подаде оставка
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието на Южна Корея подаде оставка заради корупционен скандал

Министърът на правораздаването на Южна Корея Чо Гук подаде оставка през днешния ден, единствено месец откакто зае поста, поради разрастващия се корупционен скандал към него и фамилията му, предадоха ДПА и Ройтерс.

Опозицията упрекна 54-годишния Чо за непозволено държание на фона на следствието против негови родственици за съмнителни финансови преводи и незаслужено получени университетски облаги.

В изказване министърът съобщи, че се отдръпва, с цел да не бъде в тежест за президента Мун Дже-ин, който го назначи на поста едвам през септември. Мун одобри оставката и изиска опрощение, че с назначението е провокирал отвращение измежду обществеността.

Миналата седмица хиляди южнокорейци излязоха на улиците, с цел да изискат оставката на Чо Гук. Те приканиха и президента да се отдръпна.

Приближеният до Мун Чо бе назначен на 9 септември за министър на правораздаването със задачата да организира промяна в прокуратурата, която съгласно критици е податлива на политически напън. Назначението обаче също провокира рецензии, като се чуха гласове, че новият министър не е задоволително дипломиран за поста.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР