Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви на страницата си във

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви на страницата си във
Коментари Харесай

Три държави влизат в Шенген или само една: ето какво е разположението на силите

Министърът на правораздаването Крум Зарков разгласи на страницата си във фейсбук, че дружно с сътрудниците си от служебното държавно управление Иван Демерджиев (министър на вътрешните работи) и Николай Милков (министър на външните работи) са убеждавали нидерландски депутати в изгодите от приемането на България в Шенген.

Разговорът се е провел онлайн, по време на взаимно съвещание на комисиите по външни въпроси, правораздаване и сигурност и европейски въпроси на Долната камара на Народното събрание на Нидерландия. 

" Важен диалог с нашите европейски другари от България за присъединението към Шенген. Европа е изправена пред огромни провокации в неспокойни времена ", написа през днешния ден в " Туитър " нидерландският депутат Мустафа Амхауч от партията " Християндемократически апел ", която е част от държавното управление.

Belangrijk gesprek met onze Europese

Този диалог очевидно е продължение на двустранното посещаване на министрите Демерджиев и Милков в Нидерландия, при което са били извършени срещи с нидерландския външен министър, държавния секретар по правораздаване и сигурност, както и с ръководителя на Комисията за външна политика в Долната камара на нидерландския парламент, заяви на брифинг зам.-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев в четвъртък.

Какво ли ще реши Хага

Местният " Телеграф " написа, че в петък, 2 декември, нидерландското държавно управление планува да вземе решение по въпроса. Вестникът цитира източници, съгласно които кабинетът ще даде зелена светлина за присъединението на Румъния и Хърватия към Шенген. Но България към момента е обект на интензивни разногласия. Според вътрешни лица България към момента не дава отговор на всички условия, написа " Телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция.

Хърватската организация ХИНА в това време заяви, че нидерландският дипломат в ЕС е бил срещу присъединението на България. Германия е подкрепила и трите страни, до момента в който Австрия е била срещу България и Румъния. Франция е подкрепила мощно Румъния. 

Посланиците се събрали в четвъртък с цел да подготовят съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи идната седмица по отношение на разширението на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния.

Източникът на ХИНА счита, че върху страните членки, които се опълчват на присъединението на България и Румъния, може да бъде оказан напън, с цел да бъдат признати и трите страни, само че е по-вероятно единствено Хърватия да получи зелена светлина. Както е известно, належащо е единогласие - гласът на всички 22 страни членки на Шенгенското пространство (освен упоменатите три, отвън са още Кипър и Ирландия).

От българското Министерство на външните работи оповестиха по-рано през днешния ден, за позитивни вести от Швеция, откакто Шведската социалдемократическа партия разгласи обществена поддръжка на присъединението на България и Румъния към Шенген.

Може ли да отделят България от Румъния

България и Румъния мъчно могат да бъдат разграничени, защото границата сред двете страни в никакъв случай не е била замисляна като външна граница на Шенгенското пространство. За да бъдат разграничени двете страни, ще би трябвало да се обезпечи отбрана на границите и да се приготвят гранични пунктове в сходство с шенгенските правила (ако едната бъде призната, а другата не), което ще отнеме няколко години, отбелязва ХИНА.

Гласуването за Хърватия ще е настрана, както е нагласило чешкото председателство - напълно закономерно - никой не е срещу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР