Министърът на правосъдието Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Министър Зарков: Необходима е бърза организация за вътрешен мониторинг

Министърът на правораздаването Крум Зарков и представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев (ВСС) председателстваха първото съвещание на Съвета за използване на Националния координационен механизъм за господство на правото , оповестиха от Министерство на правораздаването.

" Днес бе конституиран Съветът, както и Граждански съвет към него по отношение на влязлото в действие на 9 август разпореждане на държавното управление. С него се променя и добавя разпореждане от 2019 година на Министерския съвет за основаване на подобен орган, който заради разнообразни аргументи не е конституиран до в този момент ", посочи министър Зарков.

„ Идеята за основаване на Национален координационен механизъм за господство на правото и на Съвет към него е да се провежда вътрешен мониторинг на областите, които бяха и не престават да са под наблюдението на Европейската комисия (ЕК) по два механизма.

Единият е  мониторингът единствено върху България и Румъния , който не е анулиран, и другият е новият водоравен механизъм за годишна оценка на върховенството на правото върху всички членки на Европейски Съюз “, сподели министър Зарков при започване на съвещанието.

Той добави, че задачата е тези две области да са под вътрешно наблюдаване, тъй че да не позволява оттегляне и да се не престават напъните в заложените и признати от страната ни насоки.

„ Важно е Съветът да стартира интензивно да работи. Служебното държавно управление смята, че мониторинговият механизъм върху България е привършен и не трябва да продължава да служ и като неофициален мотив против по-дълбоката интеграция на България в Европейски Съюз “, съобщи Зарков.

По думите му работата на Съвета би била доста потребна за постигането на националните цели за господство на правото и качествена промяна в правораздаването и правораздаването, по-дълбока и по-качествена интеграция на страната ни в Европейски Съюз.

По време на днешното съвещание бе разискван метод за деяние, касаещ осъществяването на отправените от Европейска комисия рекомендации с третия годишен Доклад по отношение на върховенството на правото в Европейския съюз за 2022 година

Сформирана бе и работна група, която да създаде Вътрешни правила за активността на Съвета и на Гражданския съвет към него. Членове на новият орган са ръководителят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд, основният прокурор на България, основният контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет, ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, министърът на културата и основният секретар на Министерския съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР