Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно

...
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието поиска дисциплинарно производство за Гешев

Министърът на правораздаването Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев поради двукратния отвод на държавното обвиняване да даде информация за инцидентното систематизиране на делата, оповестиха от Министерство на правосъдието.

Още на 20 август ведомството е поискало от ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, апелативните съдилища, Върховната административна прокуратура и апелативните прокуратури да дават информация за вътрешноведомствените актове и правила във връзка с избирането на инцидентен принцип на правосъдни сформира и проверяващи екипи.

Първоначално от прокуратурата поискали да им бъде посочено на какво съображение се желаят данните, а, след приемането на второ уточняващо писмо, по този начин и не дали информацията. Междувременно, съдилищата дали съответните актове и правила.

Така в направения от Министерство на правосъдието обзор на правилото на инцидентното систематизиране на делата от 7 декември т.г. категорично било посочено, че единствено държавното обвиняване не се е отзовало. Едва два дни по-късно зам.-главният прокурор Пламена Цветанова изпратила писмо, в което обаче липсвали заповедите на административните ръководители на прокуратурите за организацията по инцидентното систематизиране на преписки и досъдебни производства. Нямало и обоснована причина за това изисканото през август да пристигна през декември.

„ С дейностите и бездействията си, основният прокурор е нарушил условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати, според които магистратът на управителна служба е главен поръчител при одобряване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при съблюдаване правилото на инцидентното систематизиране на преписките и делата. Констатираните дисциплинарни нарушавания на разпоредбите на професионалната нравственос по своята същина имат за последица и накърняване престижа на правосъдната власт “, пишат от Министерство на правосъдието.
Предлага се дисциплинарно наказване и за Пламена Цветанова.
Буквално по същото време, когато дойде известието за желаната дисциплинарка, Иван Гешев сподели пред публицисти, че „ едно министерство, което няма нищо общо с вътрешните работи, се занимава със събиране на доноси против магистрати “.

Главният прокурор Иван Гешев разяснява, че няма неговата работа не е да бъде харесван.

" Нашата работа като прокурор не е да ни харесват, ние не сме артисти – нашата работа е да работим за българското правораздаване и българските жители. Когато прокуратурата работи в другите страни се желае оставка (на разследваните – б.р.), в България се желае закриване на прокуратурата, махане на основния прокурор, лустрация – която опонира на европейските полезности и реподбор “, съобщи Гешев, като акцентира, че като основен прокурор има доста по-малки пълномощия от европейските си сътрудници и ще желае тълкувателно решение от Конституционния съд по въпроса, с цел да бъде ясно това.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР