Министърът на правосъдието има право да иска дисциплинарна отговорност от

...
Министърът на правосъдието има право да иска дисциплинарна отговорност от
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър с горещ коментар по казуса "Миталов"

Министърът на правораздаването има право да желае дисциплинарна отговорност от уличения в корупция арбитър. Това е допустимо след новата корекция в закона.

Оттук нататък следва да се наблюдава по какъв начин Висш съдебен съвет ще огледа на проблема. Предстои една тежка процедура, разказана в Закона за правосъдната власт. Това съобщи някогашният правосъден министър Зинаида Златанова пред Българска национална телевизия.

Тя добави, че Висш съдебен съвет би трябвало доста съществено да огледа на този въпрос. „ Това е една институция, която няма добър имидж в решаването на сходни проблеми. Пожелавам им да се оправят този път “, сподели Златанова. Бившият министър на правораздаването добави, че упрекнатият арбитър ще би трябвало да бъде изслушан във Висш съдебен съвет.

„ В международен мащаб през последното десетилетие битката с корупцията е титанична. Това е едно зло, което е публикувано на всички места. Съединени американски щати са водеща страна в тази битка.

Те са пример за правова страна и там извънредно нападателно се борят с тези феномени. Убедена съм, че са имали съществени аргументи, с цел да насочат тези обвинявания “, акцентира Златанова. По думите ѝ този закон, по който бе махленски съдията ни, касае корупцията и нарушаването на човешките права.

„ В последните дни с учудване откривам, че хора, които се имат за проевропейски насочени, изключителни ушрекват Съединени американски щати поради тази стъпка. Това демонстрира разлика в полезностите сред нас и Съединени американски щати. За нас въпросът е незначителен, тъй като упрекнатият не е известна фигура. Съдебната система е крайната институция, която би трябвало да въздаде правораздаване.

Ако там има корупция, няма по какъв начин да се оправим с този проблем. Време е да стартираме да приказваме за корупцията в правосъдната система “, безапелационна е Зинаида Златанова.

Тя разяснява още, че екстрадицията е комплициран международно-правен инструмент, когато имаме забъркана трета страна, отвън Европейски Съюз. „ Това ще е много мъчно. Европейски Съюз е единственото пространство, където това става доста бързо и елементарно, по тази причина и бягащите лице, не се крият в тези страни. Процесът не е елементарен, не може да стане за дни или седмици “, сподели още юристът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР