Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити пред БНР идеята си

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити пред БНР идеята си
Коментари Харесай

Министър Кирилов съобщи нови детайли за съдбата на „тримата големи“

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов отбрани пред БНР концепцията си за законодателни промени, които разрешават следствие на „ тримата огромни “ в правосъдната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основният прокурор). Но от думите му се разбра, че не е решен дефинитивно въпросът дали и по какъв начин да бъдат разследвани те. Той не изключи опцията предлагането да бъде в съгласие с Венецианската комисия. Необходимо е и питане към Конституционния съд, посочи Кирилов.

Министър Кирилов: Подавам оставка след 31 октомври, в случай че...

„ Пресилено е, бих споделил много пристрастно, да изваждаме пред скоби единствено основния прокурор и следствията против него. Проблемът ни е систематичен и касае общо „ тримата огромни “. Имаме и преди Венецианската комисия конституция, която е наложителна за безусловно всички български жители. И там те са открити в пакет “, сподели Кирилов.

„ Това е задача, която би трябвало да решим, да приключим работата по тази рекомендация. Действително, както и в предходния диалог беше конкретизирано, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае единствено основния прокурор или тримата огромни. В тази връзка Министерство на правораздаването, персонално аз започнах голям брой начинания за обществено разискване на първото предложение за въвеждане на подобен режим. Тези разисквания не престават “, сподели той.

„ Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата огромни е открит още в конституцията и във всички конституционни правила техният статут е еднакъв. Така че, да, води се спор по въпроса в кой тъкмо отчет с рекомендации на Механизма за съдействие и оценка е посочено “тримата огромни “, разясни правосъдният минитър.

„ Става дума за основния прокурор и за висши магистрати и това не е инцидентно. Колегите, с изключение на решението на Европейския съд по правата на индивида, преценяват и тази специфичност, че ние имаме института на тъй наречените „ трима огромни “, които имат изключително място в органа за ръководство и самостоятелност на правосъдната власт – Висшия правосъден съвет. Те тримата са членове по право, тримата се избират и назначават по едни и същи ред “, сподели Данаил Кирилов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР