Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес в Народното

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес в Народното ...

Венецианската комисия покани Данаил Кирилов да защити проекта за "тримата големи".Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес в Народното събрание с делегация от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венeцианската комисия.

Поводът за работната среща бяха поисканите от българската страна в края на септември т.г. становище и препоръки във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища, съобщават от пресцентъра на министерството.

Експертите от комисията са изразили удовлетворение, че по време на двудневното си посещение в България са осъществили дискусии със заинтересованите страни по този толкова важен законопроект.

На днешната заключителна среща министър Кирилов е благодарил на експертите за вниманието и колегиалното отношение и ги е уверил в решимостта на българското правителство да се съобрази със съветите и насоките на Венецианската комисия по темата.

От своя страна експертите са поканили министъра на правосъдието на следващото заседание на Венецианската комисия, което още се проведе на 7 и 8 декември 2019 г., за да защити законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

В четвъртък делегагията се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, а след това и с президента Румен Радев. Буквално минути преди да се срещне с Венецианската комисия държавния глава обяви, че отказва да назначи Иван Гешев за главен прокурор и връща процедурата във Висшия съдебен съвет.

Днес експертите са разговаряли с главния прокурор Сотир Цацаров в парламента, а на срещата е присъствал и Иван Гешев като негов заместник.

До края на ноември българското правителство очаква да получи "чернова" на становището на комисията за законопроекта за наказателната отговорност на "тримата големи", предложен от Данаил Кирилов.

На 6 декември се събира пленумът на Венецианската комисия, в следващите дни се очаква Кирилов да бъде изслушан пред нея. Около седмица по-късно се очаква да бъде публично обявено становището на комисията и препоръките й, научи "Дневник".

Срещу лансирания от Кирилов законопроект се създаде сериозна опозиция. Много юристи заявиха, че той на практика няма да е ефективен срещу главния прокурор, защото оставя разследването в периметъра на прокуратурата, т.е. под егидата на главния прокурор, а същевременно на практика създава имунитет срещу наказателно преследване на "тримата големи", като предвижда, че разследването срещу тях ще е възможно само след разрешение от ВСС.

Източник: dnevnik.bg