Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес в Народното

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес в Народното
Коментари Харесай

Венецианската комисия покани Данаил Кирилов да защити проекта за "тримата големи"

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов се срещна през днешния ден в Народното събрание с делегация от Европейската комисия за народна власт посредством право, по-известна като Венeцианската комисия.

Поводът за работната среща бяха поисканите от българската страна в края на септември т.г. мнение и рекомендации във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, оповестяват от пресцентъра на министерството.

Експертите от комисията са изразили задоволство, че по време на двудневното си посещаване в България са осъществили полемики със заинтригуваните страни по този толкоз значим законопроект.

На днешната заключителна среща министър Кирилов е благодарил на специалистите за вниманието и колегиалното отношение и ги е уверил в решимостта на българското държавно управление да се съобрази със препоръките и насоките на Венецианската комисия по тематиката.

От своя страна специалистите са поканили министъра на правораздаването на идващото съвещание на Венецианската комисия, което още се организира на 7 и 8 декември 2019 година, с цел да отбрани законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

В четвъртък делегагията се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, а по-късно и с президента Румен Радев. Буквално минути преди да се срещне с Венецианската комисия президента разгласи, че отхвърля да назначи Иван Гешев за основен прокурор и връща процедурата във Висшия правосъден съвет.

Днес специалистите са разговаряли с основния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание, а на срещата е участвал и Иван Гешев като негов заместител.

До края на ноември българското държавно управление чака да получи " чернова " на мнението на комисията за законопроекта за наказателната отговорност на " тримата огромни ", препоръчан от Данаил Кирилов.

На 6 декември се събира пленумът на Венецианската комисия, в идващите дни се чака Кирилов да бъде изслушан пред нея. Около седмица по-късно се чака да бъде обществено оповестено мнението на комисията и рекомендациите й, научи " Дневник ".

Срещу лансирания от Кирилов законопроект се сътвори сериозна съпротива. Много адвокати обявиха, че той на процедура няма да е ефикасен против основния прокурор, тъй като оставя следствието в периметъра на прокуратурата, т.е. под егидата на основния прокурор, а в същото време на процедура основава имунитет против наказателно гонене на " тримата огромни ", като планува, че следствието против тях ще е допустимо единствено след позволение от Висш съдебен съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР