Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на членовете на ВСС

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на членовете на ВСС
Коментари Харесай

Правосъдният министър с извънредни мерки по случая с обвинения в корупция съдия

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов предложи на членовете на Висш съдебен съвет арбитър Андон Миталов, на който Съединени американски щати наложи възбрана да влиза в страната, да бъде освободен от служба. Като претекст министър Кирилов показва, че с дейностите си магистратът е уязвил престижа на правосъдната власт.

Припомняме, че в сряда държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео заяви, че съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов е взел участие в сериозна корупция.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", написа в изказването си Помпео.

„ Неблагоприятният резултат за престижа на правосъдната власт и за българската страна е налице, като се визира доверието и независимостта на правосъдната ни система, както и интернационалната оценка за опцията да се ползва правилото на върховенството на правото в нашата страна.

В този смисъл, отражението на вредата не е единствено в българо-американските ни двустранни връзки, а е и измежду държавите-членки на Европейски Съюз и всички сътрудници на Република България, работещи за одобряването на този основен принцип на правовата държава”, се споделя в изказването на Кирилов до Висш съдебен съвет.

Ето и цялостния текст на писмото на Данаил Кирилов до Висш съдебен съвет:

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪДИЙСКА КОЛЕГИЯ

ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ НА СЪДИЯ, на съображение члЛЗОв, т.З от Конституцията на Република България
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

В осъществяване на конституционното ми пълномощие и на съображение члЛЗОв, т.З от Конституция на Република България насочвам актуалното предложение за освобождение от служба на арбитър Андон Георгиев Миталов, заради това, че с дейностите си е уязвил престижа на правосъдната власт - съображение за освобождение според чл.129, ал.З, т.5, предл. последно от Конституция на Република България.

През миналата седмица обществено се разгласи изказването на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео за налагане на възбрана за влизане в Съединени американски щати поради присъединяване му сериозна корупция " на съдията от Специализирания углавен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ".

Неблагоприятният резултат за престижа на правосъдната власт и за българската страна е налице, като се визира доверието и независимостта на правосъдната ни система, както и интернационалната оценка за опцията да се ползва правилото на върховенството на правото в нашата страна.

В този смисъл, отражението на вредата не е единствено в българо-американските ни двустранни връзки, а е и измежду държавите-членки на Европейски Съюз и всички сътрудници на Република България, работещи за одобряването на този основен принцип на правовата страна.

Този резултат е реализиран и със следните дейности на съдията от Специализирания углавен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице се е произнесъл не по настояването за цялостна анулация на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от отбраната, а точно разрешил е на обвинен да напусне страната за съответни дати и събития.

Освен това, в нарушаване на наредбите на Наказателно-процесуален кодекс не е поискано мнението на прокурора. Еднократното позволение за овакантяване на страна е направено, без да има изговаряне на прокурор под формата на отвод и без съдът да е сезиран с тъжба против подобен отвод.

Образувал е частно наказателно дело, без да има процесуална подготвеност за това и е „ иззел " компетентността на водещия досъдебното произвеждане орган.

Поначало тези позволени от съдията нарушавания на материалния и процесуалния закон при реализиране на правораздавателната функционалност не са предмет на инстанционен надзор. В съответния случай, прегледани в логическата им обязаност, дейностите на арбитър Миталов показват несъблюдение на служебни отговорности.

Поради това е възможно да бъдат съображение за освобождение от служба, защото не се обгръщат от отбраната на независимостта на съдията да ползва закона.

Действията на арбитър Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на правосъдната власт и съставляват съображение за освобождение от служба.

Умишленото нарушение на служебните му отговорности, които постановат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да извършва функционалностите си независимо, реализира съображение за освобождение от служба на според члЛЗОв т.З от Конституцията на Република България.

ПРЕДЛАГАМ:
Да се освободи от служба арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд на съображение чл.129, ал.З, т.5, предл. последно от Конституция на Република България -поради накърняване престижа на правосъдната власт.

Като поради изложеното и на съображение член 312, алинея 1, т.5 вр. с член 310, ал.3 Закон за съдебната власт за позволени от него дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 4, т.З и т.4 Закон за съдебната власт, му се наложи най-тежкото дисциплинарно наказване по чл.308, ал.1, т.6 от Закон за съдебната власт - дисциплинарно освобождение от служба.

МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО:
ДАНАИЛ КИРИЛОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР