Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предлага по предложение на министъра

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предлага по предложение на министъра
Коментари Харесай

Кирилов предлага разследване на тримата големи след разрешение на ВСС

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов предлага по предложение на министъра на правораздаването или с гласовете на най-малко трима от съответната гилдия на Висш съдебен съвет да се дава позволение за започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " и за краткотрайното им премахване от служба. Разрешение за това дали ще стартира следствие, или не ще дава Пленумът на Висшия правосъден съвет, като решението се взема с най-малко 17 гласа " за ". Самото следствие ще организира прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура според от закононарушението.

Това стана по време на дебата във ведомството му, където се събра работната група за предварителното освобождение на тримата огромни в правосъдната власт. Дискусията се излъчваше на уеб страницата на министерството, което обаче не спести острите забележки сред някои членове на работната група. Оказа се, че представител на Върховен касационен съд не е бил поканен в така наречен дребна група по разискване в началото на предложенията.

Цацаров склонен тримата огромни в Темида да могат да се проверяват
Цацаров склонен тримата огромни в Темида да могат да се проверяват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

С приемането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще се отговори на публичните упования за гарантиране на ефикасното и безпристрастното осъществяване на следствия против тримата огромни, съобщи Кирилов лед специалистите. С предлагания план по думите му се цели повишение на публичното доверие в правосъдната власт. Също по този начин промените щели да са в синхрон с осъществяване на рекомендациите за механизма и съдействие и инспекция на Европейски Съюз, като се вкара ефикасен и съгласуван с настоящата конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против ръководителя на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор.

" Тримата огромни " в правосъдната система ще може да бъдат разследвани единствено за умишлени закононарушения. Разследванията ще се разделят на такива за корупция и проведена престъпност, които ще се проверяват от профилираната прокуратура, а всички останали - от Софийската градска прокуратура.

В началото на разискването на работната група се оказа, че никой не е получил предлаганите от Данаил Кирилов текстове авансово и членовете не са осведомени с тях. Това породи и напрежение и сътвори обстановката да бъде пожелан период за разглеждане, разискване и правене надлежно на мнения. Накрая се взе решение за последващо събиране на работната група идващия понеделник.

Данаил Кирилов желае да се приключват предварително мандатите на тримата огромни
Данаил Кирилов желае да се приключват предварително мандатите на тримата огромни

Би било крах оставянето на мониторинга над правосъдната ни система

По време на самата, въпреки и къса, полемика се зададоха редица въпроси към предлагането на Министерството, измежду които и рецензията, че действително не се извършва рекомендация на Венецианската спогодба, макар поръчката за това, като по-специално не се обезпечава опция за без значение следствие на основния прокурор, в случай, че той ще бъде разследван по общия ред от прокурори, които са му директно подчинени. Също по този начин се изрече подозрение в правомерността и успеваемостта на това следствията на тримата огромни да се поеме от Софийски градски съд и Спецпрокуратурата.

Сериозна рецензия беше отправена и във връзка с това, че към препоръчаните промени не са посочени претекстовете, както и това, че не се детайлизира по какви тъкмо учредения Пленумът на Висш съдебен съвет ще взима решение за разкриване на произвеждане. Бяха изказани и подозрения, че това може да става и при получен сигнал от елементарен жител без нужните приложени доказателства за което.

На рецензиите на представителя от Камарата на следователите, че и жителят Х може да подава сигнали, Данаил Кирилов изясни, че това е единствено авансово произвеждане за образуване на воля и решение на органа и едвам по-късно се приказва за събиране на доказателства. Така се оказва, че Пленумът може да гласоподава като предварителна воля отстраняването на някои от тримата огромни в Темида, без да съществуват доказателства за съзнателно закононарушение. В Дискусията бяха изказани и терзания от доста разширения обсег, по който може да се търси отговорност от магистратите и основния прокурор с изключение на за дейностите им по работа, редом с това и рецензия за това, че давайки опция за гонене за закононарушения от общ темперамент, в действителност се разводнява задачата за отговорност за дейности по работа.

По време на полемиката Данаил Кирилов предложи и да отпадне условието в закона магистратите да заявяват участието си в съсловни организации. Министърът обаче акцентира, че ще остане задължението да се заявява участието в секрети организации и напомни, че дебатът по тематиката е бил извънредно парещ през лятото на 2016 година Той изрази подготвеност да взе участие в полемики и по тази тематика. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР