Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и шефът на парламентарната комисия

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и шефът на парламентарната комисия
Коментари Харесай

Данаил Кирилов и Вежди Рашидов искат закони срещу фалшиви новини и изкуство

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов и шефът на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов желаят законодателни промени и създаване на обединен европейски стандарт за битка с трафика на културни полезности, с подправянето на творби на изкуството и на артефакти, както и с подправените вести.

Двамата са се обединили към концепцията, че е належащо построяването на обединен европейски стандарт за битка с трите феномени, който да откри отражение в националното ни законодателство, оповестиха от министерството на правораздаването.

От там показват и че за разискването на бъдещите промени в закона ще бъде притеглен необятен експертен състав, включващ представители на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и министерството на правораздаването.

Кирилов и Рашидов разискали " задълбочаването на съдействието сред законодателната и изпълнителната власт в битката с незаконния трафик на културни полезности, с подправянето на творби на изкуството и на артефакти и с " подправените вести ", допълват от министерството на правораздаването.

" Засилването на съдействието сред европейските страни в битката с трафика на полезности, фалшификатите и подправените вести е доста значимо, тъй като този проблем визира сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни начинания, за изработването на които би трябвало се създадат работни групи. Свидетел съм, че Европа от ден на ден се тревожи и от казуса с подправените вести, по тази причина тази тематика ще става все по-актуална за всички страни членки ", споделил Рашидов на срещата.

Той е срещнал министъра с резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим.

В началото на месец юли бе основана специфична работна група, в която вземат участие представители на Министерството на културата, полицията, прокуратурата, Съюза на българските колекционери, представители на музеи и галерии, Съюза на българските художници и неправителствени организации.

Според представителите й е нужно да бъдат основани лаборатории, да се обучат специалисти, да се обезпечи равнища и модерна техника за разбор и идентификация на творби на изкуството.

Мерките се постановат поради сериозния недостиг и неналичието на задоволително специалисти и техническо съоръжение за справяне със зачестилите през последните години случаи на търговия с културно-исторически полезности и имитации на българско изобразително изкуство.

Очаква се през есента да бъдат подготвени съответните оферти за промени в законодателството и за разширение на експертния капацитет. Групата бе основана след абсурда, при който стана известно, че имитации са включени в галерия в изложба " Структура " в София. По случая инспекция се прави и по искане на Върховната касационна прокуратура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР