Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен
Коментари Харесай

Правосъдният министър оспори избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов оспори през днешния ден пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор, извършен от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 16 юни т.г.

Изборът стана часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор на Република България.

Решението на прокурорската гилдия от 16 юни е незначително, различно – незаконосъобразно, декларира министърът в жалбата си.

По отношение на нищожността на решението Славов показва, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия. Според него изборът следва да се направи от пленума на Висш съдебен съвет.

Всеки акт, публикуван при липса на подготвеност е незабележим, припомня министърът.

Той привежда ред правни причини, в това число от решение на Конституционния съд, че ръководителите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и основният прокурор имат необикновен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет. Затова и изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е  решила прокурорската гилдия.

Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно. Според него то признато при основни нарушавания на административнопроизводствените правила, в несъгласие с материалноправните разпореждания и в противоречие с задачата на закона. Не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът упорства Върховен административен съд да разгласи избора за незабележим или да го анулира, като върне проблема за решение от Пленума на Висш съдебен съвет.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР