Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската
Коментари Харесай

Пращаме измененията в Конституцията на Венецианската комисия за спешно становище

Министърът на правораздаването Атанас Славов изпрати на ръководителя на Венецианската комисия Клер Бази Малори плана за промени в конституцията, импортиран в 49-о Народно заседание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Молбата към Комисията за народна власт посредством право на съдебна експертиза (Венецианската комисия) е за " незабавно мнение по плана на най-ранен стадий ".

Това оповестиха през днешния ден от Министерството на правораздаването.

Към писмото е прибавен планът за промени в главния закон, подаден на 28 юли - в последния работен ден на Народното събрание преди едномесечната августовска почивка. 

В писмото си Славов декларира: " С цел по-нататъшен прогрес в напъните ни за определяне на господство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, в това число с цел да осъществим до дъно рекомендациите на Венецианската комисия. За сполучливия край на този развой бихме желали да получим незабавно мнение по плана на най-ранен стадий ".

Министърът е показал главните предлагани промени: ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура; повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат; превръщане на настоящия Висш съдебен съвет посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от парламента; промени във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.
Проектът
Както е известно, Народното събрание би трябвало да стартира работа по промените незабавно след връщането си от почивка. Първото му съвещание за новата сесия ще е на 1 септември. Очаква се до тогава да е получено мнението на Венецианската комисия, което няма наложителен за използване темперамент, само че е добра процедура съгласуването на законодателството с нея. Комисията за народна власт посредством право на съдебна експертиза бе значим фактор и по приемането на механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му.

Макар планът да бе импортиран в края на предишния месец, предходната седмица към този момент пристигнаха първите поръчки за проверка на текстове. Става въпрос за две противоречиви ремонти по отношение на първичния вид, оповестен от " Продължаваме промяната-Демократична България ", които се приписват на Движение за права и свободи - че основният прокурор ще има право на два поредни мандата от по пет години, т. е. общо 10, както и че той, а не министърът на правораздаването ще ръководи Прокурорския съвет.

От Движението отхвърлиха да са предложили каквито и било текстове и дадоха поръчка, че ще изискат тези две противоречиви промени да отпаднат.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР