Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че военното нападение на

...
Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че военното нападение на
Коментари Харесай

Израел се стреми да сложи край на отговорността си за Газа, тъй като се задава наземна офанзива

Министърът на защитата Йоав Галант сподели, че военното нахлуване на Израел против обсадената Ивица Газа има за цел да постави завършек на израелската отговорност над палестинската територия.

2,3 милиона поданици на Газа нямат достъп до външния свят, с изключение на през Израел, който управлява по-голямата част от сухопътните и морските граници на територията, и Египет, който има тясна сухопътна граница на юг.

Продължавайте да четете

лист от 3 елемента'Мъчвам се да си показва живота след войната на Израел против Газа – в случай че оцелеем' Отривайки на смазващо костите безсилие, лекарите в Газа работят макар войната на Израел Шефът на Организация на обединените нации приканва Израел да отвори „ избавителен пояс “ за помощ за Газа завършек на списъка

Израел наложи строга обсада на анклава, откогато Хамас завладя територията през 2007 година, в това число цялостни ограничавания върху износа и вноса и строго ограничение на преноса на влизане и излизане. Египет значително поддържа блокадата.

Израелският министър на защитата, брифинг пред парламентарна комисия в петък, сподели, че военната акция на Израел в Газа ще се развие на три етапи за определяне на „ нова действителност на сигурността “.

Той сподели, че първата фаза, която е в ход, ще включва унищожаването на военната инфраструктура на Хамас. Втората фаза ще включва интервенции с „ по-нисък интензитет “ и ще има за цел „ заличаване на огнища на опозиция “.

„ Третата фаза ще изисква унищожаване на отговорността на Израел за живота в линията Газа и определяне на нова действителност на сигурността за жителите на Израел “, сподели министърът, съгласно изказване от кабинета му.

Коментарите идват съвсем две седмици откакто Израел стартира опустошителна акция от въздушни набези над Газа, откакто бойци на Хамас направиха изненадваща офанзива против Южен Израел.

Според израелските управляващи минимум 1400 души са били убити при офанзивата на Хамас.

Оттогава Израел бомбардира Газа безмилостно, убивайки повече от 4000 души и унищожавайки цели квартали, съгласно палестински чиновници, и е наложил „ цялостна блокада “ на територията, прекъсвайки доставките на храна, вода и гориво.

Израелски публични лица дадоха обещание да „ унищожат изцяло “ Хамас на фона на упованията, че израелските сили се готвят за сухопътна инвазия в Газа.

Израел извика стотици хиляди военни резервисти и натрупа войски към Газа. Обръщайки се към военния личен състав в четвъртък, Галант сподели на силите си „ да се провеждат, да бъдат подготвени “.

„ Който в този момент види Газа отдалеко, ще я види от вътрешната страна “, сподели той.

По-късно израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели на група бойци да се „ бият като лъвове “ и да завоюват „ с цялостна мощ “.

„ Ще нанесем тежки удари на враговете си, с цел да реализираме победа “, сподели той.

Въпреки догатките, че наземно нахлуване може да е неизбежно, формалните лица не са показали график за каквото и да е навлизане. Експерти предизвестиха, че всяка сухопътна атака евентуално ще бъде извънредно предизвикателство за израелските сили.

„ Всъщност е мъчно да се реши какъв брой мъчно би било това, ние го описахме като демонски мъчно “, сподели някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс пред Ал Джазира.

„ Градските борби постоянно са предизвикателство, само че по-късно добавяте наличието на над 200 израелски заложници, добавяте зложелател, който е подготвен да се самоубие, с цел да вземе израелците със себе си. “


Една сухопътна инвазия може да бъде опустошителна за палестинските цивилни в обсадената територия с малко благоприятни условия за безвредно леговище. Повече от един милион души бяха разселени в Газа, доста от които след израелска заповед жителите на северна Газа да се изтеглят в южната част на територията.

Много палестинци се тормозят, че може да не им бъде разрешено да се завърнат вкъщи, на фона на опасения от друго всеобщо наложително разселване, сходно на Накба през 1948 година, когато 750 000 палестинци бяха принудени да изоставен домовете си.

Иран допусна, че израелска сухопътна инвазия в Газа може да провокира по-широк районен спор, като групи като Хизбула в Южен Ливан се причислят към борбата дружно с Хамас.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР