Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: България е водеща по долекуване и рехабилитация на ранени украински военни

Министърът на защитата Тодор Тагарев се срещна с посланика на Италия Джузепина Дзара, оповестиха от пресцентъра на министерството. Двамата разискаха съдействието за подсилване на евроатлантическото единение и взаимност и усилването на сдържащия и защитителен капацитет на НАТО, както и приноса на Италия като рамкова страна на многонационалната бойна група в България.

Министър Тагарев и посланикът на Италия показаха цялостна взаимност с Украйна. Джузепина Дзара приветства съставянето на постоянно държавно управление в България и съществуването на цялостен консенсус измежду членовете на кабинета за оказване на поддръжка на Киев до тогава, до момента в който е належащо, като акцентира и смисъла на последващото възобновяване на страната.

По време на разискването на новия пакет военна и военно-техническа помощ за Украйна министър Тагарев добави, че България е водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи. Той изрази подготвеност на страната ни да се включи в подготовката на лица от украинските въоръжени сили за бойни санитари.

Министърът уточни още, че бюджетът за защита е бил непокътнат при актуализацията и се възнамерява идната година той да доближи 2% от брутния вътрешен артикул.

Джузепина Дзара акцентира ролята на България и Румъния като гаранти на сигурността в Черноморския район, която е обвързвана със сигурността в Средиземноморието.

В срещата участваха и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, съветникът Радостин Илиев, изпълняващият длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ полковник Любомир Монов и аташето по защита полковник Ивано Романо.

През месец май посланикът на Италия се срещна и разиска настоящите въпроси на съдействието сред Рим и София и с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. По-рано през годината дипломат Джузепина Дзара имаше срещи и с водачи на парламентарно визиите партии.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР