Министърът на отбраната Тодор Тагарев отрича да е в конфликт

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев отрича да е в конфликт
Коментари Харесай

Тагарев отрича да е в конфликт на интереси около доставка на дронове

Министърът на защитата Тодор Тагарев отхвърля да е в спор на ползи в отговор на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев като част от парламентарния надзор по отношение на вероятен спор на ползи при реализацията на рамково съглашение сред Министерството на защитата и обединяването " Български безпилотни летателни системи ", заяви пресцентърът на Министерството на защитата.

Парламентарният надзор, който трябваше да се организира през днешния ден, не се състоя, тъй като не се събра нужният кворум депутатите да могат да работят. Министърът на защитата показва, че изпълнителят по контракта за доставка на безпилотни летателни системи е изискал индексиране на цената за доставка, само че настояването му не е било задоволено.

Уточнява, че доктор Стоян Аврамов, шеф на компания " Телесис ", част от консорциум " Български безпилотни летателни системи ", е съучастник в дребна компания, ръководена от брачната половинка му, въпреки и с най-малък дял, и в действителност не взел участие в нейното ръководство от най-малко 20 години.

" По-важното е, че аз, брачната половинка ми или съответната компания нямаме никакъв интерес или принос към активността на компания " Телесис ". Познавам доктор Аврамов от дълго време - той е извънреден специалист в няколко инженерни области. Преди към 15 години основава дрон с реактивен мотор, и съответни системи за навигация, ръководство, реалистична реплика на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно ориентиране, регистрация на данни, връзка в действително време, справедлив надзор и следполетен разбор на данни. Бих се гордял, в случай че имах принос към тези разработки, само че нямам. " Телесис " има сполучливо изпълнени: четиригодишен контракт с Министерството на защитата от 2011 година и четиригодишен контракт от 2017 година ", изяснява Тагарев. Допълва, че процедурата е почнала с пазарно изследване през 2019 година и социална поръчка от 2020 година, възобновена през септември 2021 година Заявленията за присъединяване са били подадени през ноември 2021 година, а предложения - на 8 март 2022 година След обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията във военното ведомство е завършила работата си на 19 април тази година с отчет, одобрен от министъра на защитата. На 3 май 2023 година, т.е. повече от месец преди Тагарев да стане министър на защитата, е оповестено решение, с което за реализатор е несъмнено обединяване " Български безпилотни летателни системи ".

Цитирайки високия % инфлация за времето на процедурата и значително увеличените цени на съществени артикули и материали, формиращи цената на контракта, на 18 юли другият сътрудник в обединяването изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е задоволено. С писмо отрасловият заместник-министър на защитата осведоми обединяването, че предлагането за индексация е недопустимо, прибавя още Тагарев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР