Министърът на отбраната Стефан Янев излезе с позиция по коментираните

...
Министърът на отбраната Стефан Янев излезе с позиция по коментираните
Коментари Харесай

Стефан Янев не одобрява плановете на НАТО за засилено военно присъствие в България

Министърът на защитата Стефан Янев излезе с позиция по коментираните последните дни проекти на НАТО за разполагане на засилено военно наличие в България и Румъния. Той декларира, че за момента не смята сходно решение за належащо. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България, се споделя в позицията на Янев, оповестена в обществените мрежи.

Настоящото нарастване на съветския боен капацитет и дейностите по източния фланг на НАТО са условия, които освен би трябвало да бъдат взети поради, само че и да се наблюдават с изключително внимание, споделя българският министър на защитата.

Той добавя, че тези процеси постановат нуждата от обединен метод от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в границите на НАТО се разясняват разнообразни разновидности за отговор, в това число разполагане на спомагателни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно наличие. На този стадий те са на равнище военно-техническо разискване и дефинитивно решение не е взето, акцентира българският министър.

Моята позиция е, че сходен спор, респективно – метод, има капацитет да докара до нежелано повишаване на напрежението в района. Още повече, че на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответстващата зона за сигурност. В този смисъл не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България, безапелационен е Стефан Янев.

Същевременно още веднъж наблягам, че процесите в геополитическата среда би трябвало да се наблюдават с изключително внимание. Отчитайки динамичността в средата на сигурност, българската страна има подготвеност да усили потенциала на лични национални сили на своя територия в подтекста на съюзните благоприятни условия за въздържане и защита. Тази подготвеност е функционалност на евентуалната опция от поява на всевъзможен вид опасност, без значение от направлението, от което произтича, приключва позицията на военния министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР