Министърът на отбраната се срещна със северномакедонския си колега"Тази среща

...
Министърът на отбраната се срещна със северномакедонския си колега"Тази среща
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Не искаме Балканите да бъдат споменавани като барутния погреб на Европа

Министърът на защитата се срещна със северномакедонския си сътрудник

"Тази среща е извънреден знак за това, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат извънредно значима роля в района за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една доста значима задача пред нас и бъдещите генерации - в никакъв случай повече Балканите и в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Отговорността на двете страни е да създадем по този начин, че това да продължи да бъде по този начин и в бъдеще - Балканите в никакъв случай да не бъдат източник на напрежение и боен спор в Европа ". Това съобщи министърът на защитата Драгомир Заков след срещата с министъра на защитата на Република Северна Македония Славянка Петровска, предава.

Бяхме единомислещи, че поради войната в Украйна има съществени опасности за страните от Западните Балкани и като страни-членки на НАТО би трябвало да създадем всичко належащо войната да не се популяризира отвън границите на Украйна, сподели още Заков.

И двете страни са жертва на хакерски атаки и хибридни офанзиви и би трябвало по двустранна линия да си сътрудничим, с цел да управляваме тези опасности, добави още Заков.

Той напомни, че България беше една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединение на РСМ в НАТО. За нас участието на РСМ в НАТО е поръчител за териториалната целокупност и сигурността на страната, сподели Заков.

Той подсети, че военнослужещи от двете страни вземат участие интензивно в взаимни учения.

На срещата са разисквани и редица други въпроси, като методът, по който можем да работим по българските военни гробища.

България има подготвеност да ускори двустранното съдействие в региона на защитата, тъй като споделяме общи полезности, орис, история и бъдеще, сподели още министърът на защитата.

Посещението на Петровска е продължение на почналите при започване на годината контакти на високо равнище в опит да бъдат нормализирани връзките сред двете страни в подтекста на евроинтеграцията на Република Северна Македония, несъгласие върху което постановиха първо Франция, а по-късно и България от 2020 година до момента.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР