Министърът на отбраната на Шри Ланка е уволнен, след като

...
Министърът на отбраната на Шри Ланка е уволнен, след като
Коментари Харесай

Шри Ланка потвърди "голям пропуск на разузнаването" преди атентатите навръх Великден

Министърът на защитата на Шри Ланка е уволнен, откакто страната удостовери, че се е стигнало до " огромен пропуск на разузнаването " преди серията атентати, в които починаха 359 души и бяха ранени над 500, съобщи Би Би Си.

Предупреждение е пристигнало от индийското разузнаване още при започване на месеца. Съобщението гласяло, че се готвят офанзиви към празниците и пристигнало още при започване на април, само че не било споделено по нужния ред от способените органи, споделиха пред Народното събрание представители на службите.

Сигналът не е достигнал до " верните хора ", по тази причина " би трябвало да поемем отговорност... това можеше да се избегне или най-малко да се минимизира, " счита заместник-министърът на защитата Руван Виджевардене. Министърът също по този начин съобщи, че не е допустимо " офанзивите да са осъществени единствено на локално равнище ", макар че държавното управление упрекна за тях групировката " Таухид джамаат ".

Информацията подхожда на данните от " Франс прес " часове след атентатите. Тогава организацията заяви, че 10 дни по-рано е постъпил сигнал от партньорска работа за готвен от ислямисти атентат.

Сигналът е получен на 4 април, само че съгласно " Ройтерс " не е стигнал нито до президента, нито до премиера.

Междувременно управляващите оповестиха, че осем от деветимата атентатори са жители на Шри Ланка, а един от тях е учил във Англия и Австралия, преди да се върне в родината си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР