Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще се оттегли

...
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще се оттегли
Коментари Харесай

Военният министър на САЩ напуска, Тръмп планира частично изтегляне от Афганистан

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис ще се отдръпна в края на февруари. Това беше оповестено от американския президент Доналд Тръмп.

В пост в профила си в Twitter той написа:

„ Генерал Джим Матис ще се пенсионира, с отличие, в края на февруари, откакто е служил на администрацията ми като министър на защитата през последните две години “.

В писмо на Матис до президента се показва, че аргументите за напускането му са разлики сред двамата. Според ТАСС от  текста на писмото ставало ясно, че министърът на защитата самичък е взел решението да напусне поста си. 

„ Тъй като имате право да имате министър на защитата, чиито възгледи по-тясно се сближават с вашите <...>, мисля, че би било вярно да се откажа от поста си. Моят мандат завършва на 28 февруари 2019 година, което би трябвало да остави задоволително време за назначението на различен и утвърждението му от Конгреса на Съединени американски щати “, се споделя в писмото на Матис до Тръмп.

В обръщението си до американския президент, ръководителят на военното ведомство отбелязва и разликата в стратегическите ползи на Вашингтон с Москва и Пекин. „ Вярвам, че би трябвало да бъдем решителни в нашия метод към тези страни, чиито стратегически ползи от ден на ден се разграничават от нашите, създавайки напрежение “, се споделя в писмото на Матис, който има вяра, че Русия и Китай се допуска, че търсят „ правото да постановат несъгласие върху решенията на други страни в региона на стопанската система, дипломацията и сигурността за поощряване на личните им ползи “.

Пенсионираният военачалник също по този начин показва мнението, че Съединените щати не могат да пазят ползите си, без да поддържат „ мощни съюзи “ и „ да демонстрират почитание “ на съдружниците.

Говорителят на Белия Дом Сара Сандър заяви, че Тръмп и Матис са имали разлики по редица въпроси. Сандърс съобщи, че все пак двамата имали положителни връзки. 

„ Само един човек е определен за президент и главнокомандващ, и това е Доналд Тръмп “, сподели Матис, представена от " Фокус ". Тя увери, че Тръмп постоянно „ слуша мненията, препоръките и мислите “ на Матис. Сандърс обаче акцентира, че правото да вземе крайното решение за курса на Съединени американски щати остава на президента Тръмп. 

В същото време стана ясно, че Тръмп има планове да изтегли половината от американските войски в Афганистан. „ Това решение е взето. Ще има доста отдръпване “, декларирал за AFP източник, изискал анонимност. По неофициална информация става въпрос за връщането на сред 5000 и 7000 военни от общо 14 хиляди там. Очаква се Тръмп да разгласи публично желанията си през януари.

По-рано вестник The Wall Street Journal заяви, че американската администрация обмисля опцията за доста понижаване на американския боен контингент в Афганистан. Изданието отбелязва, че отдръпването на американските войски може да стартира в границите на няколко седмици, като към този момент били дадени и устни разпоредби за подготовка на изтеглянето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР