Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу доложи днес на

...
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу доложи днес на
Коментари Харесай

Путин нареди на Шойгу да коригира армията, частичната мобилизация е приключила

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу доложи през днешния ден на съветския президент Владимир Путин за приключването на частичната готовност. Шойгу съобщи, че задачата от 300 000 души е реализирана и " не се възнамеряват спомагателни задания ".

Според министъра в границите на частичната готовност във войските са привлечени 1300 представители на изпълнителната власт. Средната възраст на призованите е 35 години

" Първоначално имаше проблеми със снабдяването на мобилизираните, само че в този момент те са решени ", сподели Шойгу и добави, че 82 000 мобилизирани военнослужещи са били трансферирани в армията след довеждане докрай на образованието им, а 218 000 души са мобилизирани на полигоните и се образоват в бойни дейности.

В отговор Путин съобщи, че цялата система на службите за военна регистрация и наборна работа би трябвало да се модернизира, грешките са неизбежни, тъй като готовност не е провеждана отдавна.

Според Путин въз основа на опита от специфичната интервенция би трябвало да се поправят всички съставни елементи на въоръжените сили. " Трябва да се направи всичко допустимо за възстановяване на развиването на въоръжените сили в най-кратки периоди ", сподели той.

Руският президент благодари на всички, които са се включили към въоръжените сили по време на частичната готовност: " Благодаря ви за верността към дълга и патриотизма ", сподели той.

Междувременно вътрешният политически блок на президентската администрация на Русия е почнал да организира заседания, свързани с кандидатпрезидентската акция през 2024 година, на които участват чиновници и политтехнолози, които работят с Кремъл, написа " Медуза ", като се базира на два източника, близки до президентската администрация.

Източниците настояват, че към този момент Кремъл има единствено главен " проект " на идните избори - само че към този момент е ясно, че " акцията ще бъде за Владимир Путин. Един от събеседниците на изданието акцентира: " Не се приказва за други претенденти ".

Същият източник споделя, че " спаринг сътрудници " на Путин ще бъдат представители на парламентарните партии. " Либерални претенденти няма да има, даже за пред света ", споделя той. На предходните избори - и през 2018 година - имаше такива " демократични претенденти ". Съоснователят на " Яблоко " Григорий Явлински получи 1,05% от гласовете, а телевизионната водеща Ксения Собчак - 1,68%. Наскоро Собчак напусна Русия.

Друг източник на " Медуза " изяснява, че подготовката за президентските избори нормално стартира в Кремъл към година и половина преди деня на изборите (по традиция това е втората неделя на март). Първо АП дефинира " очертанията " на акцията, а по-късно избира политически стратези, които ще " дават отговор " за гласуването в районите. След това, няколко месеца преди вота, в районите се построяват " мобилизационни мрежи ", т.е. взема решение се кой и по какъв начин ще " активизира " държавните чиновници и други лоялни към държавното управление гласоподаватели. По същото време се дефинира и окончателната идеологическа тактика на акцията.

Засега даже общото наличие на тази тактика не е изцяло ясно. Източници на Медуза, близки до Кремъл, разясняват: към този момент е ясно единствено, че идната акция на Путин ще бъде построена към " антизападен " разказ. Както нормално, Путин ще приказва за " възобновяване на величието на Русия, битка със Запада и многополюсен свят ". Но вътрешнополитическият отдел на апарата на президента е уверен, че търсенето на сходна изразителност не е доста огромно: " Това не е това, което интересува гласоподавателите - това е това, което интересува самия президент ".

Засега Кремъл се надява, че войната с Украйна ще завърши преди президентските избори. Но с какво тъкмо, не е ясно. " Какво ще бъде оповестено за победа? На изборите би трябвало да отидете с достижения. Например с избран набор от анексирани територии. Но какви ще бъдат тези територии, към момента не е ясно ", акцентира един от източниците.

Въпреки това Кремъл е решен да подсигурява, че Путин ще реализира рекордни резултати на идните избори.

След като бяха публично оповестени данните от " референдумите за присъединение " на ДНР и ЛНР, Херсон и Запорожие, ще бъде невероятно да се покаже нещо доста по-ниско. Подкрепата би трябвало да е цялостна. Включително и с цел да показва известността на президента пред Запада ", изяснява пред " Медуза " източник, непосредствен до апарата на президента (говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е дал отговор на въпросите на изданието).

На президентските избори през 2018 година изборната интензивност беше 67,54%, а Путин завоюва 76,69% от гласовете, съгласно формалните данни. На " референдумите " съвсем 100% гласоподаваха за " присъединението на украински територии към Русия ".

В същото време политически пълководец, работещ за Кремъл, признава в диалог с " Медуза ", че най-логичният и " понятен " вид би бил въобще да не се организират избори през 2024 година, а да се вкара военно състояние в цяла Русия и да се отсрочи гласуването.

" До 2024 година икономическите последствия от глобите и изолацията ще се проявят с цялостна мощ. Ясно е, че може да бъде показан какъвто желаете резултат, само че за какво е належащо да се обърква популацията с не най-достоверните рекордни числа? " - изяснява той.

Събеседникът на Медуза акцентира, че сходен сюжет е малко евентуален: " Владимир Путин обича да вижда резултатите от националната поддръжка ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР