Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс определи латвийските легионери

...
Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс определи латвийските легионери
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Латвия назова есесовците гордост на народа и нацията

Министърът на защитата на Латвия Артис Пабрикс дефинира латвийските легионери от "Вафен Секретен сътрудник " като горделивост на народа и страната и прикани жителите на страната да почетат паметта им.

"Латвийските легионери са гордостта на латвийския народ и страната. Ще почетем паметта на падналите легионери, няма да позволим на никой да опорочи тяхната памет ", съобщи Пабрикс.

Своята тирада той произнесе на 75-та годишнина от боевете при Море, където са взели участие ли латвийски легионери.

Всяка година на 16 март коренно настроени хора провеждат паметни мероприятия в чест на починалите бойци от двете латвийски дивизии на "Вафен сс ", образувани през 1943 годинаю

В течение на първите две години след отделянето на Латвия от Съюз на съветските социалистически републики този ден бе формален незабравим ден. Шествието на националистите и есесовците по центъра на Рига обаче провокира твърда реакция от страна на Русия и други европейски страни, по тази причина 16 март бе изключен от листата на паметните дни.

През 1944 година до Море латвийски легионери се съпротивляват против настъпателната интервенция на Съветската войска, освобождаваща Прибалтика от фашистите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР