Министърът на отбраната на Израел заяви рано в неделя, че

...
Министърът на отбраната на Израел заяви рано в неделя, че
Коментари Харесай

Начало, край или продължение на конфронтацията – какво знаем за ударите на Иран срещу Израел

Министърът на защитата на Израел съобщи рано в неделя, че борбата с Иран " към момента не е завършила ", часове откакто Иран отвори нова нестабилна глава в дългогодишната война в сянка на двете страни, като изстреля стотици дронове и ракети по Израел. Почти всички те бяха прехванати, а останалите нанесоха единствено незначителни вреди, обявиха израелски военни представители в неделя сутринта. Съединените щати обявиха, че са свалили десетки безпилотни самолети и ракети.

Нападението на Иран, което е ответна мярка за израелския въздушен удар по постройката на иранското посолство в Сирия, не беше ненадейно. Въпросът в този момент е по какъв начин ще отговори Израел и дали двата противника, които нямат директни канали за връзка, ще съумеят да избегнат рискови неточности в идващите часове и дни, написа в. " Ню Йорк Таймс ".

Нападенията провокираха бурна дипломатическа интензивност. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че ще свика среща на водачите от Г-7 в неделя, а Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще да организира изключително съвещание.

Докато иранците се събираха в Техеран, с цел да отпразнуват нападението, иранското външно министерство го дефинира като защитна мярка, а Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война предизвести Съединени американски щати да не се намесват. Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери съобщи, че повода за тази интервенция е била пресичането на алените линии от страна на ционисткия режим.

" Ако ционисткият режим работи против нас на наша територия или в Сирия, идната ни интервенция ще бъде по-голяма. Според нас тази интервенция е завършила и нямаме желание да я продължаваме. Операция " Истинско заричане " беше изцяло сполучлива.

Двата израелски разследващи центъра и военновъздушната база бяха значително унищожени ", съобщи Багери.

Израелските военни оповестиха, че рано в неделя техни изтребители са нанесли удари по цели в Ливан, принадлежащи на Хизбула - ливанската въоръжена формация, подкрепяна от Иран. Хизбула съобщи, че в събота е изстреляла десетки ракети по израелска казарма на Голанските възвишения - стратегическа зона, граничеща със Сирия, която Израел управлява.

Хамас съобщи, че нападението против Израел е " заслужен отговор " на удара по иранския посолски комплекс в Сирия. Страните имат " естественото право " да се пазят от " ционистките набези ", съобщи Хамас, който също е подкрепян от Иран.

Късно в събота Иран стартира да изстрелва стотици дронове и ракети по Израел, в това число оръжия, които съгласно специалисти са по-усъвършенствани от всичко, с което Израел се е сблъсквал до момента през шестте месеца на сражения с Хамас и неговите съдружници в района.

Преди това Израел се сблъскваше с въздушни офанзиви от страна на Хамас и Ислямски джихад, чийто ракетен боеприпас включва ракети с дребен обхват (до 40 км) и малко неуправляеми 122-милиметрови ракети от фамилията на " Град ", както и сирийски ракети М-302 с обхват към 160 км. Хамас разполага и с ракети Fajr-5 от Иран и сходна, локално създадена версия на Fajr-5, като и двете са с обхват от към 80 км.

Оръжията, употребявани от Иран в събота, са били с доста по-голям обхват, а някои от тях могат да се движат доста по-бързо. Въпреки това Израел съобщи, че съвсем всички ракети и дронове, които Иран е изстрелял, са били прехванати, доста от тях благодарение на американските сили.

Според израелски военни при офанзивата в събота към Израел са били изстреляни 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-повърхност. Повечето от изстрелванията са били от Иран, а дребна част от тях са пристигнали от Ирак и Йемен, настояват чиновниците.

Според Фабиан Хинц, специалист по иранската войска в Международния институт за стратегически проучвания в Берлин Иран евентуално е употребявал създадената от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война крилата ракета Paveh 351. Тя има обхват от над 1900 км - задоволителен, с цел да доближи Израел от Иран. Според обявата му в Х разнообразни версии на тази ракета са били предоставени и на хусите в Йемен и на иракските национални мобилизационни сили.

А Джефри Люис, член на Консултативния съвет по интернационална сигурност към Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи в обява в X, че Иран употребява ракети, които могат да носят към звук експлозиви. Той също по този начин означи, че огромна част от иранския боеприпас от балистични ракети има задоволително огромен обхват, с цел да доближи Израел. И макар че иранските безпилотни летателни апарати носят доста по-малък избухлив товар от ракетите, те имат преимуществото да висят и да трансформират задачите си.

През последните десетилетия Иран значително се концентрира върху възпирането, ракетите с огромен обхват, безпилотните самолети и противовъздушната защита. Според оръжейни специалисти той разполага с един от най-големите арсенали от балистични ракети и дронове в целия Близък изток, а също по този начин се трансформира в главен експортьор на оръжие в международен мащаб.

Миналата година, след нападението на " Хамас " през октомври, Израел изиска от Съединените щати повече муниции с точно ориентиране за бойните си самолети и повече прехващачи за своята система за противоракетна защита " Железен купол ". Оръжейният боеприпас на Израел включва ракети от времето на войната във Виетнам, при някои от които процентът на нередовност доближава 15 %.

Държавният секретар Антъни Блинкен разгласява изказване, в което осъжда нападението на Иран против Израел, и съобщи, че ще беседва с водачи измежду съюзническите и партньорските страни. " Въпреки че не се стремим към ескалация, ще продължим да поддържаме отбраната на Израел и както президентът ясно съобщи, ще пазиме американския личен състав. "

В Йерусалим тази заран трафикът е слаб - най-вероятно поради затворените учебни заведения и идния празник Пасха - само че хората са на открито и се движат, въпреки и сънени след алармите през нощта. Местните новинарски медии излъчват фрагменти от интервенциите на летище " Бен Гурион " край Тел Авив и от завръщането на самолетите във военновъздушна база в пустинята Негев, която съгласно израелските военни е претърпяла леки провали при иранската офанзива. Телевизионните водещи допускат, че фрагментите са знак, че обстановката в страната се възстановява.

Според уеб страницата за следене на полети Flightradar24, затвореното въздушно пространство в Израел и Ливан, което влезе в действие в събота, към този момент е изтекло и комерсиалните полети от Тел Авив са обновени. Въздушните пространства на Ирак и Йордания се чака да бъдат отворени по-късно тази заран.

През нощта в медицинския център " Сорока " в южната част на Израел са докарани общо 12 души, съгласно представителя на болничното заведение Инбар Гутер. Един от тях - 7-годишно момиче - е било съществено ранено от фрагменти от ракета, откарано е в операционната и сега е в интензивно поделение. На други осем души е оказана здравна помощ за леки пострадвания от шрапнели или при опит да доближат скривалище, а трима души са докарани в положение на тревога.

В първия си обществен отговор на нощната иранска офанзива министър-председателят Бенямин Нетаняху написа в X в неделя сутринта: " Прехванахме. Блокирахме. Заедно ще победим. "

Близо 99 % от ракетите и дроновете, изстреляни към Израел в събота, са били прехванати, съобщи по време на телевизионни изказвания основният представител на военните контраадмирал Даниел Хагари. Той добави, че военновъздушната база Неватим в пустинята Негев в южната част на Израел е понесла единствено леки вреди и действа. " Иран смяташе, че ще сковава базата ", сподели контраадмирал Хагари. " Не съумя. "

Израелският министър на защитата Йоав Галант предизвести в телевизионно изказване рано в неделя, че борбата с Иран " към момента не е завършила ". Той похвали военните на Израел и Съединени американски щати за отразяването на иранската офанзива, съобщи, че отбраната против иранското нахлуване е " най-впечатляващото достижение ".

Израелските военни оповестиха, че техни изтребители са поразили редица цели рано в неделя в комплекс, принадлежащ на елитните сили на Хизбула " Радуан " в Южен Ливан. Израелските военни самолети са нанесли удари по спомагателни структури на Хизбула през нощта, оповестиха военните, откакто в събота Хизбула е атакувала с два дрона с експлозиви израелската територия.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин осъди " безразсъдните и невиждани офанзиви " от страна на Иран и неговите пълномощници в прилежащи страни и прикани Техеран да приключи всевъзможни по-нататъшни удари. " Ние не търсим спор с Иран, само че няма да се поколебаем да действаме, с цел да защитим нашите сили и да подкрепим отбраната на Израел ", сподели той.

Министърът на защитата Лойд Джей Остин III съобщи късно в събота, че американските сили са прихванали " десетки " ракети и бойни дронове, изстреляни към Израел от Иран, Ирак, Сирия и Йемен. Американската войска е подготвена да отбрани американските войски и Израел, сподели той.

В изказване на иранското външно министерство се споделя, че нападението против Израел е " отбранителна мярка ", която демонстрира " виновния му метод към районния и интернационалния мир и сигурност ". Въздушната офанзива провокира наказание от страна на съдружниците на Израел и предизвестия, че рискува по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

Британският министър на защитата Грант Шапс съобщи в изказване в събота, че английските самолети са подготвени да прехващат въздушни офанзиви в обсега на съществуващите й задачи в Близкия изток, като добави, че са изпратени спомагателни английски самолети и танкери за зареждане с гориво във въздуха, с цел да подсилят интервенциите й в Ирак и Сирия.

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне също осъди нападението на Иран и удостовери поддръжката си за Израел.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц назова нападенията " неоправдани и извънредно безотговорни ". " Германия застава на страната на Израел и ще обсъдим обстановката с нашите съдружници ", съобщи той в изказване в обществените медии.

Засега не е ясно дали борбата сред Израел и Иран ще има продължение.

Според мнението на специалисти обстановката към този момент припомня за това, което се случи след ликвидирането на Касем Солеймани от американците през 2020 година

И тогава Съединени американски щати в действителност смятаха отговора за обстоен. Иранците нанесоха удар по американска база, като авансово предизвестиха Съединени американски щати. Нямаше никакви жертви. Явно и тук е имало задоволително предизвестие. Но можеше да има последици - никой не подсигурява, че всички ракети и дронове ще бъдат прихванати. Въпросът обаче е дали израелците ще бъдат толкоз сдържани, колкото Съединени американски щати. Досега израелските управляващи са дали обещание да реагират. А разновидностите за този отговор са доста плашещи за всички, изключително за Съединени американски щати.

Източници на Ен Би Си в Съединени американски щати се притесняват, че Израел ще отговори на дейностите на Иран неразумно и бързо, без да мисли за вероятните последици. Трима източници, осведомени с детайлностите, са декларирали пред Ен Би Си, че президентът Джо Байдън е изразил угриженост, че министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху " се пробва да въвлече Съединени американски щати по-дълбоко в по-широкия спор ". В същото време министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е изискал от министъра на защитата Йоав Галант да осведоми Съединени американски щати преди възможен израелски отговор на иранската офанзива.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР