Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант се очаква да

...
Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант се очаква да
Коментари Харесай

Съдебната реформа на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант се чака да призове премиера Бенямин Нетаняху да спре оспорваната промяна в правосъдната система, оповестиха израелските медии, в ход, който може да предвещава разединение в дясното държавно управление, на фона на всеобщите митинги в цялата страна, предава Ройтерс.

Масови митинги обгърнаха Израел заради плануваната промяна на правосъдната система, която ще даде на дясното националистическо държавно управление решаваща власт при избора на съдии и ще ограничи властта на Върховния съд да анулира закони. Критиците споделят, че това ще отслаби израелската народна власт и ще даде безконтролни пълномощия на всяко държавно управление.

Нетаняху привика министъра на защитата Йоав Галант, се споделя в изказване на ръководещата партия " Ликуд ", откакто израелските медии споделиха, че Галант ще упорства за прекъсване на правосъдната промяна на конференция, планувана за 19:30 ч. (времето съответствува с българското)

Говорителите на Галант, някогашен началник на първокласен военноморски командос и почитан член на партията на Нетаняху Ликуд, не можаха да бъдат открити незабавно, с цел да потвърдят отчетите.

Отделно от кабинета на Нетаняху споделиха, че министър-председателят ще направи телевизионно изявление в 20:00 часа.

Преди това Галант изрази терзания по отношение на вълна от израелци, които дадоха обещание да не се явят на повиквателните за боен запас, в случай че промените - които протестиращите разказват като опит за покоряване на правосъдната власт на законодателната - продължат.

Нетаняху, който е съден по обвинявания в корупция, които отхвърля, споделя, че главната смяна има за цел да възвърне салдото сред клоновете на държавното управление.

В писмо, публикувано до израелските медии в неделя, стотици протестиращи, описващи себе си като резервисти-доброволци, споделиха, че отказват да се явят в казармите в отговор на плануваното законодателство.

Нарастващият брой резервисти, които заявяват, че може да откажат да образоват или да служат, акцентира дълбоките разделения, провокирани от проектите за цялостна промяна на правосъдната система в Израел, където военните заемат свято място в обществото.

Повечето израелци служат в армията 2-3 години, а някои не престават като резервисти до междинна възраст. Докато резервистите помогнаха на Израел да надделее в поредност от войни, в последно време армията разчита на непрекъснати сили.

Но резервистите се считат за изключително скъпи за въоръжените сили поради тяхната зрялост и насъбрани умения. Те могат да бъдат осъдени за игнориране на повиквателна, макар че това се случва рядко.

Правителствени водачи споделиха, че отводът от военна работа е алена линия, а министър председателят Бенямин Нетаняху сподели на 6 март, че това би " заплашило екзистенциалната основа " на Израел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР