Министърът на отбраната на Филипините Делфин Лорензана настоя повече от

...
Министърът на отбраната на Филипините Делфин Лорензана настоя повече от
Коментари Харесай

Пекин паркира стотици кораби в Южнокитайско море, Филипините реагираха

Министърът на защитата на Филипините Делфин Лорензана настоя повече от 200 китайски кораба да се отдръпват от риф в акваторията. Министърът дефинира тяхното наличие като " провокативно деяние за милитаризиране на региона ", осведоми АП.

" Призоваваме китайците да прекратят това навлизане и неотложно да изтеглят тези кораби, които нарушават нашите морски права и нелегално навлизат в нашата суверенна територия ", прикани министърът.

Още фотоси вижте тук>>>

Правителствен орган, който следи противоречивия район разгласи, че 220 китайски кораба са дебаркирали в региона на рифа Уитсън на 7 март. Към рифа имат искания и двете страни.

Външният министър Теодоро Локсин заяви, че Филипините са протестирали дипломатически поради китайското наличие.
 Снимка: БТА/AP
Рифът, именуван от Манила Хулиан Фелипе, е плитък коралов район на към 175 морски благи (324 километра) западно от град Батараза в западната филипинска провинция Палаван. Попада в изключителната икономическа зона на Филипините.

Филипинските управляващи се оплакаха, че китайските кораби евентуално правят свръхулов и унищожават морската среда, а също са риск за сигурността на мореплаването, макар че корабите не са ловували, когато са били видяни.  Снимка: БТА/AP
Пекин отговори на обвиняванията, че неприятно време е принудило повече от 200 китайски риболовни кораба да дебаркират в региона.

Но представител на китайското външно министерство акцентира, че рифът е част от островите Спратли, към които Китай има искания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР