Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета
Коментари Харесай

Каракачанов ще открие утре паметника на Девета Плевенска дивизия

Министърът на защитата Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен в събота, оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата. Мемориалът е първият от подобен мащаб, издиган през последните 75 години и отдаден на една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война – борбата при Дойран.

На тържествената гала ще участват и представители на управлението на Щаба на защитата, командири на типовете въоръжени сили, представители на локалната власт, депутати, донори, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.

Тържествата в Плевен ще стартират в 10,45 ч. на площад „ Възраждане “ с осъществявания на военни духови оркестри и проява на боеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се насочат към площад „ Свободата “, където в 12.00 ч. ще се състои формалният обред по разкриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.

Мемориалът съставлява архитектурно художествена комбинация от пет статуи - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите бойци. Министърът на защитата Красимир Каракачанов е патрон на самодейността за построяването на паметника. Министерството на защитата интензивно взе участие в обезпечаването на финансови и материални средства за разработване на скулптурните композиции. С персонални дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и жители, включително и министърът на защитата Красимир Каракачанов.

През годините са правени няколко опита да бъде построен монумент за увековечаване на подвига на българския боец в борбата при Дойран. През 1936 година в гр. Плевен е основан Инициативен комитет за създаване на монумент на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е план, стартира интензивно събиране на средства. Военновременната конюнктура в страната, както и последвалите трагични събития към и след 9 септември 1944 година осуетяват желанията на плевенската общност. Събраните средства за паметника изчезват безследно.

През 2000 година е взето решение за издигане на монумент, само че неналичието на задоволително финансови средства принуждава уредниците да се задоволят единствено с слагането на паметна плоча в региона на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк.

На 16 март 2018 година под патронажа на министър Каракачанов бе основан Инициативен комитет „ Героите на Дойран “ за построяването на монумент, във връзка със 100-годишнината от борбата при Дойран и края на Първата Световна война. Проектът бе одобрен от Областната комисия „ Военни монументи “, според Закона за военните монументи. Макет на плана мина и на публично разискване в гр. Плевен, като получи цялостно утвърждение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР