Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призова военните да не позволяват

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призова военните да не позволяват
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Министърът на защитата Красимир Каракачанов прикани военните да не разрешават армията да бъде употребена за политически цели по време на речта му при откриването на при откриването на годишната конференция на началника на защитата. Призивът на му пристигна ден откакто президентът и висш главнокомандващ на армията Румен Радев, който е някогашен командващ на Военновъздушни сили, разгласи, че смъква доверието си от държавното управление

© Юлия Лазарова Съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов е първият глобен от Съединени американски щати българин за корупция. Това стана ясно от изказване на държавния секретар Майкъл Помпео, публикувано в сряда. " В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона, се споделя в обръщението на Помпео. Името на арбитър Андон Миталов стана обществено известно през ноември, откакто се разбра, че е разрешил на обвинения за шпионаж водач на придвижване " Русофили " да пътува за Русия. Малинов посети Москва, където беше награден от съветския президент Владимир Путин с медал " Дружба ". 1.675
милиарда лева е облагата на банките през 2019 година, с 3 млн. лева под осъщественото година по-рано, демонстрираха данните на Българска народна банка.

Прокуратурата претърси в сряда офиси на свързваното с предприемача Христо Ковачки сдружение " Брикел " и на компанията " Траш юнивърс " в Гълъбово поради контейнерите с италиански отпадък , които бяха открити на пристанище Варна-запад без постоянни документи. От прокуратурата показаха, че акцията е в границите на следствието за импорт на 127 контейнера с боклуци от Италия, осъществен в нарушаване на законовия ред, като са конфискувани документи. Официално в двете сдружения Ковачки няма благосъстоятелност, само че се счита, че той стои зад офшорната компания, която има " Брикел ". " Траш юнивърс " пък е наемател на една от площадките на " Брикел ", на която се съхраняват предопределени за изгаряне боклуци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Адвокат Стефан Мирчев беше определен за ръководител на Софийската адвокатска гилдия в понеделник . Това стана след оспорван балотаж с другия кандидат за поста Александър Машев и при рекордна изборна интензивност, като в избора на управление на колегията са взели участие близо 2200 юристи от общо към 6000. За съпоставяне - на предходните избори през 2015 година Са дали своят вот под 1 500 души. Стефан Марчев е приключил право в Софийския университет. " Ще работя за въвеждането на цялостна гласност и бистрота в адвокатската гилдия посредством въвеждането на електронна връзка с сътрудниците си. ", сподели той пред " Mediapool ".

Свят

Британският министър председател Борис Джонсън показа визията си за комерсиална договорка с Европейски Съюз - съгласно него няма потребност Лондон да следва разпоредбите на Брюксел, като задачата е съглашение за свободна търговия от канадски вид

[Reuters] Европейската комисия възнамерява да даде на страните членки повече пълномощия за прекъсване на договарянията за участие в Европейски Съюз. Това е в следствие от решението, за което настоя Франция, да не се стартират договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Според проекта неизпълнението или забавянето на нужните промени от страна на кандидатките може да докара до заледяване или преустановяване на договарянията за участие. Също по този начин затворени към този момент преговорни глави могат да бъдат още веднъж отворени. Предвиждат се и спомагателни тласъци за добре справящите се кандидатки, като да вземем за пример повече финансиране и вложения.

Сирийски артилерийски обстрел умъртви 8 турски бойци в сирийската провинция Идлиб. Анкара съобщи, че в отговор са убити 76 сирийски бойци. Турция е споделила на Русия, която поддържа сирийския президент Башар ал Асад, да стои настрани в нарастващия спор. Руското министерство на защитата разяснява, че турските бойци са били обстрелвани, откакто са се придвижвали в Идлиб, без да уведомят Москва.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия в Камарата на представителите Нанси Пелоси скъса своето копие от годишната тирада на президента Доналд Тръмп " За положението на съюза "

[Reuters]
Руската компания за самолетни елементи " Авиазапчаст " заведе дело, с цел да си върне заем от 9 млн. евро от крайнодясната партия на Марин льо Пен във Франция. Заемът е получен през 2014 година и е бил даден от основаната в Москва Първа чешко-руска банка. През 2016 година банката губи лиценза си и събирането на заема е трансферирано първо на компанията " Конти ", а след това на " Авиазапчаст ".

Икономика

Собствениците на парцели, които се отдават чартърен краткосрочно в платформи като AirBnB и Booking, ще би трябвало да получат утвърждението на най-малко половината съседи, с цел да правят активност. Това плануват ремонти, признати в сряда на второ четене на съвещание на икономическата комисия в Народното събрание в закона за туризма. Глобите за нарушавания са извънредно високи - могат да доближат до 15 хиляди лева за лицата, работещи без регистрация. Писменото утвърждение от половината съседи може да извади от пазара много от парцелите (общо към 14 хиляди в AirBnB в България), които работят с тези платформи. На съвещанието обаче беше оповестено, че тези правила ще са единствено краткотрайни и скоро ще стартира работа по нови законови текстове - този път поради решение на Европейския съд в Люксембург, съгласно което AirBnB не предстои на лицензионните режими в Имотния бранш.

Новият 13.5-километров тръбопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без обстоен организационен проект (ПУП), без позволение за градеж, както и без да е ясно кой извършва наложителния по закон строителен контрол. Няма и оповестен контракт с определения реализатор по думите на ръководещите - държавната компания " Монтажи ", или какъвто и да е документ за разноските за строителство. До момента има оповестено единствено решение за процедурата в регистъра на Агенцията за публични поръчки (АОП), само че даже то не дава изключително доста информация. Огромната липса на бистрота се оправдава със спешността на дейностите. Това несъмнено е реалност, само че се основава терзанието, че ще се похарчат 27 млн. лева, без да е несъмнено, че ще има вода за Перник.

България внася двойно повече ток, в сравнение с изнася. Това демонстрират данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). За интервала от началото на годината до 2 февруари страната ни е внесла 570 684 мВтч, което е със 108.21% повече в съпоставяне със същия интервал на м.г. От друга страна, износът на електрическа енергия спада с към 33.67% по отношение на януари 2019 година до 507 749 мВтч. Това демонстрира, че поради високите борсови цени у нас на фирмите им излиза по-евтино да купуват електрическа енергия от чужбина. В същото време потреблението на ток в страната се намалява с над 4.5%, което може да се изясни със доста по-топлия януари.

Бизнес

Скокът в цената на акциите на Tesla от началото на годината е направил Илън Мъск надалеч по-богат,. Състоянието на каузи му от 19% към този момент се прави оценка на към 30 милиарда $ по отношение на на половина по-малко единствено допреди месец. Магнатът не получава заплата, а вместо това има пакет варианти, които предвиждат, че пазарната капитализация на Tesla ще е 650 милиарда $ в границите на 10 години

[Reuters] Синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка съумяха да получат едвам 2 млн. лева за нейните 6% дял в " Булгартабак холдинг ". За това приказват покупко-продажби на борсата, посредством които са продадени тъкмо 443 497 акции, колкото има банката. Сделките са подписани сред 4.5 и 4.9 лева за акция, само че огромната част минава по най-ниската цена в диапазона. До момента от КТБ не са оповестили информация за договорката и кой е купувачът. Той би трябвало да стане прочут най-късно идната седмица.

Държавното сдружение " Монтажи " е получило контракти за ремонт и реорганизация на общо 182 язовира, за които през лятото на 2018 година държавното управление отпусна 500 млн. лева на притежателя му - Държавната консолидационна компания (ДКК). В същото време личният състав на сдружението и районните му структури сега е 186 души. Това излиза наяве от писмени отговори на министъра на стопанската система Емил Караниколов на питания на депутати. Той не дава отговор на въпроса дали " Монтажи " употребява подизпълнители или външни услуги. Сделки и планове

Производителят на алуминиеви произведения " Алкомет " приготвя нова инвестиция в завода си в Шумен. След като предходната година компанията завърши план за над 60 млн. лева, в този момент възнамерява да построи и завод за механична обработка на профили. Засега от сдружението не дават детайлности за размер на инвестицията и периодите за осъществяване.

Руската група СВЕЛ е новият притежател на софийския цех за трансформатори " Хюндай хеви индъстрис ко. България ". Това излиза наяве от известие на немската консултантска компания CMS, която е съветвала продавача Hyundai Electric & Energy Systems Co. Сделката към този момент е финализирана, откакто преди два месеца корейската група разгласи, че ще продаде българското си дружество за 24.5 млн. $, с цел да усъвършенства финансовата си конструкция.

Дружеството " Валирион " желае да купи " Пътна сигнализация - България ". За плануваната договорка би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. " Пътна сигнализация - България " е притежател на редица компании, измежду които и строителната АБ. Последната е с доходи над 31 млн. лева за 2018 година, над 250 чиновници и също печели огромни публични поръчки за строителство. Купувачът - " Валирион ", пък има далечни връзки с една от най-големите строителни компании, " Хидрострой ".

Компанията за мобилни разплащания Paysafe разгласи, че ще развива чиновниците си в България и посредством ново финансиране по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси 2014 - 2020 " в размер на съвсем 686 000 лева От сдружението оповестиха, че безвъзмездната финансова помощ е съвсем 341 хиляди лева, а компанията съфинансира останалите над 345 000 лева за в допълнение професионално развиване на основаните в София чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР