Министърът на отбраната Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник
Коментари Харесай

Кирил Арсов пред Novini.bg: Идеята за въвеждане на наборната военна служба е отживелица



Министърът на защитата Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила има уверения от премиера и от Народното събрание, че ще поддържат предлагането за въвеждане на доброволна военна работа. Той е безапелационен, че ще упорства за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна работа би било първата стъпка в тази посока. Като мотив той показва, че няма страна, която стопански да е просперирала и да няма войска. Освен това рисковете в света ставали от ден на ден и доближават към границите на България. Затова е значимо младежите в България да имат военна подготовка. За коментар по тази тематика от Novini.bg потърсихме мнението на Кирил Арсов, който е български боен, политик и държавник.

Какво мислите за промяната на военния министър Красимир Каракачанов в армията, която включва и връщане на наборната военна работа?

Идеята за въвеждане на наборната военна работа е отживялост. Времето на всеобщите армии от дълго време мина. В днешно време оръжията са мощни, ръководят се от малко хора и не е нужно да има всеобща войска. Трябва да бъде професионална. Що се отнася до концепцията на военния министър за работа на доброволци и показва като образец Швейцария, имам огромни запаси към тази концепция. Първо Швейцария се образоват всички, а не определени хора. Тук кои ще са тези, които непринудено ще дойдат? Обикновено идват тези, които имат повече адреналин, хора, които и в този момент се образоват военно в клубове, а дори в някои клубове са полупартийни, полунационалистически. Тези хора просто ще получат опция да се образоват гратис от страната. Добре е да се направи по този начин, че цялото младо потомство а се образова до някаква степен.

Нужно ли е да се вкарва наборна военна работа, откакто сме член на НАТО?

Въпросът няма връзка с това дали сме член на НАТО или не. Просто технологиите през днешния ден са такива, че разрешават дребни армии, само че добре въоръжени, да побеждават всеобщи армии. Днешното време може да се съпостави със средновековието, когато дребни отряди от рицари с ризница, са побеждавали огромни армии. В състава на НАТО ние имаме допир до високите технологии.

Как би трябвало да се заплаща наборната военна работа?

Ако службата е доброволна, както споделя министърът, не би трябвало да се заплаща. Държавата би трябвало да поеме единствено разноските по обличане, хранене, пукотевица, консумативи, а не заплата. Ако бъде, обаче наложително за всички младежи, тогава може да се намерения за възнаграждение и да не е 9 месеца, а да е примерно 1-2 месеца, както е в Швейцария. Те се събират на сборове в продължение на доста години.

По думите на специалиста преимуществото, което могат да имат изслужилите претенденти, ще бъде придобиването на подготовка. Той даде образец с охранителната активност.

Има хора, които дефинират всичко това като губене на време, Вие по този начин ли мислите?

Това не е губене на време. Добре е популацията да има обикновени военни знания, които ще му оказват помощ в доста обстановки, освен във война, а и в други сериозни моменти. Не е загуба на време, в случай че образователният развой с плануван и проведен вярно.

Наскоро излезе на книжния пазар новата Ви книга „ Армията и политиката – взор от вътрешната страна “, разкажете ни повече за нея.

Книгата ми е напълно на тази тематика. Съдбата ми е дала опция да мина през цялата военна машина до върха на страната, по-късно в политиката. Имал съм доста контакти. Описал съм ги почтено, тъкмо и с леки мнения. Мисля, че много илюзии биха могли да се разбият, прочитайки тази книга. Такава книга на военна тема не е излизала. Има сходни на професионален език. Аз съм се опитал да пиша по-популярно, с цел да може да бъде разбрана от хора, които нямат политическо обучение, не са военни, най-обикновените хора да могат да я схванат. Писал съм за задачата в Камбоджа, по какъв начин тъкмо се е подготвила, слабостите, за какво се получиха, по какъв начин ги преодоляхме, по какъв начин някои партии се пробваха да употребяват това като политически ход. В Босна - също.

В Македония е забавно да се види позицията на Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ "Кирил и... към профила, какво направи и по какъв начин се опита да помогне, описал съм по какъв начин сме били в Министерството на защитата на Македония, с цел да оказваме помощ на сътрудниците в това да ръководят войска. В рамките на югославската войска те не са имали високи длъжности. След като се образува страната Македония те стават министри и началници на ръководства.

Относно ролята на България за обезпечаване на непоклатимост на Балканите, Кирил Арсов разяснява: „ Западните Балкани са една доста комплицирана територия – исторически, стопански, културно, религиозно. Добре е да сме по-скромни. „ Никой няма да разреши, а и България няма потенциал да стане водач на Западните Балкани. Добре е да се посредничи, по някакъв метод да се понижи напрежението в този район. Напрежението на Балканите е доста огромно и зрее. Както видяхте убийството на един сръбски водач в Косово. Там е доста комплицирано. Това не е хапка за нашите уста. Добре е да посредничим, да сме по-скромни, да не се бием в гърдите, тъй като там има ползи на великите сили – Съединени американски щати, Русия, Китай и най-вече от Арабския свят и отвред “, предизвести военният специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР