Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза по време на парламентарния

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза по време на парламентарния
Коментари Харесай

Каракачанов: Нов кораб за ВМС ще бъде доставен до 2023 г.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов сподели по време на парламентарния надзор, че упоритостта е била и трите огромни модернизационни плана за армията да се движат редом, само че това механически е невероятно.

Проект за кораби е юридически, механизмът е отработен, планът за бронираната машина се движи най-бавно, защото подобен изобщо не е изработван - за разлика и от този със самолетите. Така че няма по какъв начин да се движат по едно и също време по месеци, разяснява министърът, който отговори на въпроси по плановете, за които през вчерашния ден осведоми и в отрасловата парламентарна комисия. Добре би било до края на годината да имаме подписани контракти и по трите плана, уточни Каракачанов.

Ценовите предложения за плана за корабите са отворени на 29 май, чака се активността на работната група да завърши към 12 юни с правене на финален отчет, който, след одобряване от министъра, би трябвало да бъде импортиран за разглеждане в Министерския съвет. Следващата стъпка е започване на договаряния с определения реализатор и сключване на контракт в границите на 2019 година, сподели Каракачанов. Очаква се при сполучливо довеждане докрай на процедурата първият транспортен съд да бъде доставен на Военноморски сили до края на 2023 година, а вторият - до края на 2024 година. Според Каракачанов може да се стигне до закъснение на плана за Военноморски сили единствено в случай че до 12 юни, като се приготвя отчетът, се окаже, че ценовите и техническите параметри, които се преглеждат, имат пропуски. При възможен подобен вид ще дадем опция на трите участващи компании да си поправят офертите до рамките, гласувани от Народното събрание, уточни министърът.

До през днешния ден е срокът, в който Сухопътните войски би трябвало да показват какво са изработили като план за бронираната машина, с цел да бъдат изпратени писма до компаниите. До момента показалите интерес към плана са "Артек ", "Дженерал дайнамикс ", "Некстер " и "Патриа ". На тях ще бъдат изпратени писма, с цел да изпратят те на собствен ред предложения. С изпращането на писмата на процедура процедурата започва, уточни Каракачанов, който се надява и по този план да бъде подписан контракт до края на годината. Министърът уточни, че по него е имало компликации в работата, тъй като, в случай че за самолета и за кораба е имало някаква процедура в МО, то за бронираната машина "изцяло се стартира на гола поляна ". В началото имаше разминавания сред вижданията по какъв начин да се реализира реализирането на плана, те от дълго време са преодолени и все още няма никакви разминавания сред военни и цивилни експерти, сподели военният министър, представен от Българска телеграфна агенция.

За плана за придобиване на изтребители Ф-16 Каракачанов уточни, че откакто измине 14-дневният период след гласуваната от Конгреса на Съединени американски щати финансовата рамка, ще получим предложение за оферта с съответните суми. Ако то не удовлетворява нашите експерти и схващане, диалозите ще продължат, с цел да търсим взаимноприемлива и рационална цена, сподели министърът. Той вижда благоприятни условия сумата да бъде свалена още с рационални взаимни отстъпки, само че не и за сметка на въоръжението и оборудването на самолета. Посочи още, че разноски за инфраструктура за новите машини ще би трябвало да създадем, тъй като за разлика от други страни, не сме изграждали такава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР