Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е излъгал в Народното събрание,

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е излъгал в Народното събрание,
Коментари Харесай

Каракачанов излъгал за ремонта на Су-25

Министърът на защитата Красимир Каракачанов е излъгал в Народното събрание, като декларирал, че ремонтният цех " Авионамс " не можел да ремонтира щурмовиците Су-25. Това настояват депутати от Българска социалистическа партия, които дадоха брифинг в коридорите на Народното събрание по-рано денем.
 МО заобикаля Народното събрание за ремонта на самолети с 6 пъти повишена цена
Миналата седмица стана ясно, че за ремонта на самолетите се е явил единствено един претендент, който предлага 6 пъти по-голяма от в началото оповестената цена. Министерството на защитата е изпратило предложения до два завода - 558 Авиационен ремонтен цех, Беларус и Обединена авиостроителна корпорация, Руска федерация. Интерес демонстрира единствено първата компания, която единствена е предоставила оферта, само че вместо предвидените 41 млн. лв. без Данък добавена стойност, те оферират оферта от близо 133 млн. евро. 

По-късно от МО опровергаха изявленията с аргумента, че няма подписан контракт и офертата предстои на договаряне.

Днес депутати от левицата нападнаха военния министър с аргумента, че самолетите е можело да бъдат ремонтирани и у нас, само че Каракачанов декларирал, че това е невероятно, тъй като заводът " Авионамс " няма лиценз.

" Това не е правилно, защото българският цех има лиценз и има изпратена публична преписка, с което от завода уведомяват, че " Авионамс " може да извърши поръчката и то на доста по-ниска стойност. Тук виждаме жестоко тъпчене на българския национален интерес и безкрупулно харчене на парите на дънокаплатците, като не знаем къде тъкмо отиват тези пари ", сподели на брифинг в Народното събрание депутатът Николай Цонков .

От Българска социалистическа партия попитаха за какво единствено една компания е взела участие в публичната поръчка и дефинираха това като " съревнование с един " и " жестоко тъпчене на българските закони ".

" Защо внезапно поръчката придобива напълно друга стойност като цена. Да не забравяме, че имаме български цех " Авионамс ", който е профилиран в ремонта на самолети и хеликоптери. Защо не е поканен български цех? Красимир Каракачанов групо излъга, като сподели, че не е известен, че българският цех може да извърши подобен ремонт ", сподели още аленият народен представител. 

Атанас Зафиров, който е член на ИБ на Българска социалистическа партия сподели, че партията не е срещу ремонта на самолетите, само че се слага въпросът за изразходването на парите.

" Що за договорка е тази, която стартира от 41 млн. лева, скача на 80 млн. и в един миг, когато победител е предизвестеният и авансово оповестеният участник, който е единствено един, той дава своята цена от 300 млн.? И на края си стискат ръцете за 180 млн. лева Защо за следващ път е подценен българският интерес в лицето на " Авионамс ", за което персонално министър- ръководителят сподели, че ще ремонтира самолети? ", попита той.

По думите му с решението на военния министър 300 авиоспециалисти остават без работа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР