Министърът на отбраната изрази готовността на България за засилване на

...
Министърът на отбраната изрази готовността на България за засилване на
Коментари Харесай

Заков изрази готовността на България за засилване на двустранното сътрудничество с РСМ в областта на отбраната


Министърът на защитата изрази готовността на България за усилване на двустранното съдействие с Република Северна Македония (РСМ) в региона на защитата. И България, и РСМ споделяме общи полезности, обща орис, общи история и общо бъдеще. Вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на разцвет и сигурност за България и РСМ, сподели министър Заков в изказвания след срещата с министъра на защитата на РСМ Славянка Петровска, която е на двудневно публично посещаване у нас, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 378
уточни, че срещата е знак, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат значима роля в района за поддържане на сигурността и стабилността. Ние имаме една ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи генерации - в никакъв случай повече Балканите да не бъдат споменавани като „ барутния погреб “ на Европа, сподели министър Заков. Радвам, се че в последните години не е имало мотив да се приказва за Балканите по този метод. Отговорност на България и на РСМ е да създадем по този начин, че и в бъдеще в никакъв случай Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на боен спор в Европа, сподели министър Заков.

Министрите са разискали обстановката в Украйна. Те са единомислещи в мнението си, че има много съществени опасности пред страните от Западните Балкани и пред нашия район. Като страни членки на НАТО следва да създадем всичко належащо войната в Украйна да не се популяризира отвън границите й, сподели.

Въпросът за кибер- и хибридните офанзиви към двете страни също е разискван от министрите Заков и Петровска. " И двете страни са жертва на хакерски атаки, на хибридни офанзиви. Имаме сериозна отговорност като министри на защитата и по двустранна линия да си сътрудничим, с цел да управляваме тези съществени опасности и закани ", сподели.

България е поредна в своята поддръжка за евроатлантическата интеграция на РСМ, сподели още министър Заков и напомни, че бяхме една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединение на РСМ към НАТО. За нас участието на РСМ в НАТО е поръчител за териториалната целокупност и сигурността на страната и ние бяхме водени от това схващане, когато ратифицирахме протокола, уточни министър Заков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР