Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че посещението му в

...
Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че посещението му в
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Военната помощ за Украйна не застрашава военните ни способности

Министърът на защитата Димитър Стоянов уточни, че визитата му в Украйна на 19-ти декември 2022г., за което се разбра от обява в Туитър на украинския министър на защитата Олексий Резников, е обвързвано с изясняването на въпроса от какъв тип военна помощ се нуждае Украйна. Тази така наречен " загадъчност " е обвързвана с подхванатите от украинската страна ограничения за сигурност, добави той.

 

По време на срещата главно е разисквано от какво оръжие се нуждае Киев и какво от своя страна може да даде София. Стоянов посочи, че е значимо да се посочи и от кое място можем да получим заместващи платформи. Министърът дефинира, че от украинската страна са поискали зенитно-ракетни комплекси и муниции: " Ние обаче нямаме опция да предоставяме тежко въоръжение, без да имаме заместващи платформи, а такива към момента нямаме ", уточни Стоянов.

 

Стоянов съобщи, че в Министерството на защитата е направен разбор какво може да бъде предоставено на Украйна, защото българската войска изнася това, което Народното събрание е утвърдило по лист и нищо повече: " Всяка доставка за Украйна ще минава през Народното събрание. В никакъв случай военните ни качества не са подкопани от оказването на военна поддръжка на Украйна ", акцентира военният министър. Той не посочи по кое време ще бъде изпратена военната помощ за Украйна, само че уточни, че процесът върви сега.

 

По мотив рецензиите от страна на Българска социалистическа партия и " Възраждане " към служебното държавно управление за изпращането на военна помощ на Украйна, той означи: " Това решение на Народното събрание нямаше да мине, в случай че имаше солидно наличие на левите партии в Народното събрание, в случай че имаха повече депутати ".

 

В отговор на въпрос дали е в лагера на така наречен от президента Радев войнолюбци или е в другия лагер, Димитър Стоянов сподели: " Аз съм от тези, които съблюдават законността и извършват решенията на Народното събрание. Това решение беше взето с огромно болшинство. Ние въпреки всичко сме член на НАТО и на Европейския съюз и би трябвало да останем такива ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР