Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов беше домакин

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов беше домакин
Коментари Харесай

Проектът на Харта за устойчив туризъм в България беше обсъден сред най-широк кръг участници

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов беше хазаин на среща за публично разискване на план за Харта за резистентен туризъм в България , която се организира през днешния ден в Министерство на околната среда и водите. Документът, направен взаимно с специалисти от Министерството на туризма, беше показан за разискване измежду най-широк кръг участници.

Хартата има темперамент на етичен кодекс и откакто бъде призната, ще е отворена за поддръжка от всички заинтригувани страни – локални управляващи, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се трансформира в самобитен зелен етичен код за всички, които работят за развиването на резистентен туризма в България.

„ Това е концепция, която към този момент 11 години – от времето, когато бях длъжностен министър – чака да бъде осъществена “ , показа министър Попов при откриването на срещата. 

„ Смисълът да разработим Харта за резистентен туризъм в България се състои в това, организациите, въвлечени в туризма, да се съгласят към няколко общи правилото на държание, което би улеснило дебата по какъв начин поддържаме връзка с природата и по какъв начин да избегнем споровете, свързани с капиталови планове измежду природата “ , изясни той.

„ Отсъства разговорът, по какъв начин да се строи измежду природата, по какъв начин да се опази ландшафтът “,  сподели още министърът и добави, че недомисленото презастрояване на огромните ни курорти се дължи и на обстоятелството, че през годините към момента не е извършен естествен развой на публични съвещания за резистентен туризъм.

„ И с политическо държание, и с на практика дейности поддържаме концепцията за приемане на Хартата и ще работим за нейното реализиране “ , удостовери в отговор заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която даде висока оценка, че на публичното разискване участват водещите и с най-хубава експертиза представители на туристическия бизнес.

В полемиката участваха и заместник-министрите на превоза и известията Димитър Недялков и на културата Чавдар Георгиев, ръководители и специалисти от Български туристически съюз, Българска асоциация за различен туризъм, Институт за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма, Национален ръб за туризъм, Българска туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически организации, Българска асоциация на специалистите в туризма, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на парковете в България и мрежата за гражданско деяние “БлуЛинк ”.

Хартата за резистентен туризъм в България предлага цели, правила и полезности , които да обединят в обща посока напъните на хората от туристическия отрасъл и подкрепящите ги институции : за одобряване на страната като туристическа дестинация с присъща идентичност; за стабилно развиване на районите посредством рационално потребление на ресурсите и щадяща природата туристическа инфраструктура; сензитивност към опазването на естественото и културно-историческото наследство; изгода за локалните общности; възстановяване на достъпността до дестинациите с публичен превоз .

Дискусията се концентрира върху провокациите, свързани с създаване и предложение на първокачествен и атрактивен туристически артикул при съблюдаване на правилата за резистентност . Участниците разискаха ролята на Хартата и направиха оферти за подобряването й в поддръжка на съответни стъпки и дейности за резистентен туризъм, запазване на естественото и културно-историческото ни завещание по виновен метод, с оптималната изгода за локалните общности.

Предстои в къс период мненията, изказани по време на разискването, да бъдат отразени в окончателния документ и Хартата за резистентен туризъм в България да бъде предоставена за приемане от всички заинтригувани страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР