Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в
Коментари Харесай

Мисия на Международния съюз за защита на природата посети НП „Пирин“


Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в работна среща в границите на консултантската задача на специалиста Херве Летие от Международния съюз за отбрана на природата IUCN в Национален парк „ Пирин”, проведена от кмета на Банско Георги Икономов. Участие в нея взеха вицепремиерът Валери Симеонов и представители на общините Разлог, Добринище и Сандански, намиращи се на територията на Националния парк, на Министерство на околната среда и водите и на ДНП „ Пирин “. Целта на задачата на интернационалния специалист е да направи обзор на Проекта на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “ и да удостовери, че е в сходство с решенията на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО и обезпечава опазването на обекта, заяви пресслужбата на Министерство на околната среда и водите.

„ Беше дискутирано забавянето на Плана за ръководство и беше декларирано нашето предпочитание да има ясно развиване на Национален парк „ Пирин” през идващите години”, изясни министър Димов след срещата. На нея представителите на локалната власт обявиха, че е належащо реализиране на баланс сред развиването на локалната стопанска система и опазването на природата. Те бяха безапелационни, че опазването на естественото благосъстояние на Национален парк „ Пирин” е от максимален интерес за локалното население.

Не съм тук, с цел да взимам решение, не мога да разреша или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който вероятно да помогне на държавното управление, уточни на брифинг в общината Херве Летие. Той увери, че ще си свърши работата обективно и без значение и ще направи най-хубавото, с цел да улесни работата по проекта. „ Тази задача е съвещателна, IUCN може да поучава да се постъпи по избран метод и да подхващат избрани дейности “, посочи специалистът. „ Имате доста красива природа и бъдещото развиване на района ще изисква оптимизация на ресурсите”, сподели още той. „ Тази седмица съумях да изслушам доста хора, да събера доста документи. Те ще ми разрешат да изготвя рекомендация за държавното управление, което желае да реализира този сложен баланс сред опазването на естественото завещание и обезпечаването на благополучие за локалните хора “, заключи специалистът на ЮНЕСКО.

Летие предложи да се приготви дълготрайна визия на ски зоната, сподели кметът на Банско, само че това е невероятно сега, тъй като сегашният План за ръководство е извънредно рестриктивен и блокиращ. „ Искаме по-гъвкав, настоящ и удобен проект. Чак тогава ще имаме дълготрайна визия “, сподели Георги Икономов. Той благодари на Министерство на околната среда и водите, че отговорно подхожда към казуса. „ Убеден съм, че обединяването на напъните на локалната общественост и изпълнителната власт ще докара до верни решения”, добави Икономов. Според него за понижаване на замърсяването на природата от коли, които се качват в планината, е належащо построяването на втория кабинков въжен превоз и подобряването на инфраструктурата.

„ Моето наличие тук е с цел да подчертая значимостта на развиването на тази икономическа зона, защото тук туризма е главен занаят, и да заявя пред господин Летие нуждата от решаването на този проблем”, сподели вицепремиерът Валери Симеонов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР