Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в
Коментари Харесай

Нено Димов откри Четвърта клетка на регионалното депо за отпадъци на Петрич

Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в гала по разкриване на Четвърта клетка на районното хранилище за неопасни и инертни боклуци на община Петрич. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

„ С плана за над 1 млн. лв., който община Петрич съумя да завоюва, се взема решение неотложен проблем, само че същинската задача, която следва пред България, е да застъпим доста повече преработването, термичното отнасяне на отпадъците и да сведем депонирането до 10%, каквато е европейската политика “, сподели министър Димов.

Той акцентира, че държавното управление посредством Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) отделя нужните средства по ОПОС старите сметища да бъдат закрити и рекултивирани и за построяването на системи като тази в Петрич. "На процедура цялата страна към този момент има съвременни системи за депониране на боклуци “, сподели още министър Димов.

Екологът на община Петрич Антоанета Петрова благодари на министър Нено Димов и ПУДООС за дадената опция на локалната власт да се оправи със обстановката по ръководство на отпадъците и изрази вяра съдействието да продължи. По думите й планът взема решение в дълготраен проект казуса с депониране на отпадъците.



Тя акцентира, че общината извършва план по Оперативна програма „ Околна среда 2014 - 2020 “ за създаване на съоръжения към депото за авансово отнасяне на битови боклуци и за компостиране на зелени боклуци. Според нея с реализацията на тези планове община Петрич ще има изцяло модерна система за ръководство на отпадъците.

ПУДООС финансира построяването на клетка 4 от депото – средствата, отпуснати на община Петрич, са над 1 млн. лева Клетката е с потенциал 135 900 куб. м и има изолационен пакет за запазване на почвата и подпочвените води в региона, инфраструктура за отклоняване на повърхностните води и инфилтрата и транспортен достъп. Обектът е напълно изпълнен и разплатен.

Община Петрич извършва план по ОПОС за съоръжения за компостиране и авансово отнасяне на битови боклуци по ОПОС, по тази причина срокът на употреба на клетка 4 ще бъде доста по-дълъг. Инвестицията по плана за инсталациите е на стойност над 10,3 млн. лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР