Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в
Коментари Харесай

Министър Димов участва в Неформална среща на министрите на ЕС по околна среда в Букурещ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в Неформална среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда в границите на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, която стартира през днешния ден в Букурещ.

В рамките на днешната сесия, отдадена на изменението на климата, беше разискван капацитетът на нововъведенията и ролята на жителите и бизнеса за реализиране на нисковъглеродно бъдеще. Министрите се сплотиха върху общото схващане, че трансформацията към климатично неутрално общество и свързаната с това смяна на всекидневието на бизнеса и жителите ще е обвързвана със обилни финансови запаси. Посочено беше, че преходът към климатична индиферентност не може да се реализира без готовност и по-добро съгласуване на ограниченията в редица значими политики за увеличаване и поощряване на растежа, конкуренцията, пазара на труда, обществената политика, развиването на умения, районното доближаване, данъчното облагане, научните проучвания и други структурни политики. Част от страните, в това число България, подчертаха, че при създаването на европейските политики е належащо да бъде регистриран във допустимо най-голяма степен правилото за взаимност в процеса на реализиране на общите цели на Съюза, както и заслужено систематизиране на разноските и изгодите от прехода. Остава открит въпросът и за икономическата, обществена и политическа цена, която всяка страна членка ще би трябвало да заплати за това.

В рамките на последвалата полемика по отношение на резултатите от Глобалната оценка за биоразнообразието и екосистемните услуги на Междуправителствената платформа за биологично многообразие и екосистемни услуги участниците се сплотиха към нуждата от целенасочени старания на световно равнище за опазването и предотвратяването на загубата на биологично многообразие. Като стъпка в вярната посока беше посочено увеличеното финансиране на ограничения в региона на околната среда в идната Многогодишна финансова рамка (МФР). Подчертана беше и ролята на вложенията в технологии и екоиновации, които освен не повреждат, само че щадят и оказват помощ за възобновяване на околната среда и екосистемите.

Неформалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда ще продължи и на следващия ден, когато се чака да бъде разисквана тематиката за ръководството на водите с акцент върху контрола на замърсяването на водите с пластмаса и микропластмаси от реките до моретата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР