Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще трябва

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще трябва
Коментари Харесай

Държавата ще се моли да се коригира концесията на ски зоната в Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще би трябвало да търси " взаимно задоволително решение " във връзка с концесията на ски зоната в Банско, която се държи от " Юлен " и е част от територията на Национален парк " Пирин " . Това излиза наяве от решение на Министерския съвет.
Правителството подрежда на Димов да организира договаряния с концесионера, с които да реализира изменение на концесионния контракт и да го добави, тъй че да е съгласуван с предложенията на основния прокурор Сотир Цацаров. А предлагането на Цацаров всъщност е " Юлен " да употребява 99,55 хектара повърхност според Териториално организационен проект (ТУП), тъй като сега употребява повече.
Въпросното предложение звучи скандално, защото сега " Юлен " , по думите на Димов, употребява 160 хектара, тъй като в концесионния контракт не е категорично конкретизирана както би трябвало територията на концесията и " не се знае коя тъкмо е зоната за концесия " . Договорът е подписан по времето, когато Евдокия Манева още е екоминистър в кабинета на Иван Костов - 2001 година , а самият е зам.-министър на околната среда и водите.
По този мотив обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " разяснява, че обстановката е неуместна, защото всъщност се водят договаряния " да бъде нарушен законът ", а законът се съблюдава, не се преговоря по него. Ако прокуратурата е разкрила нарушавания от страна на „ Юлен “ АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк " Пирин ", тъй като, съгласно еколозите, концесията е нелегално увеличена и по този метод е нанесена вреда на парка и ползите на обществото, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване на член 278в от Наказателния кодекс (касае унищожаването - умишлено или не, на предпазена територия), споделят от " За да остане природа в България ". Остава обаче въпросът за какво прокуратурата не търси отговорност от страната - дали е единствено поради изтекла отминалост?
Правителството прецизира, че откакто Димов свърши с договарянията за " взаимно задоволително решение ", следва Министерският съвет да го утвърди.
Заглавна фотография: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР