Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява
Коментари Харесай

Нено Димов: След изграждане на втори лифт в ски зоната над Банско трябва да се забрани достъпът с автомобили


Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще упорства при създаване на втори кабинков въжен превоз в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с коли. Това той сподели по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. По време на диалога, който се състоя през днешния ден от 12.00 ч., той дава отговор на въпроси на жители за Национален парк /НП/ " Пирин ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът сподели, че сега огромна част от туристите се качват в ски зоната с коли, което усилва замърсяването в региона. Разпоредил съм на управлението на Национален парк " Пирин " да прегледа пътя и вредите, които са нанесени от колите, сподели Димов и добави, че този проблем ще бъде решен при съществуването на нова кабинкова линия. По думите му въженият превоз е най-чистият.

Нено Димов означи, че допустимото строителство в границите на парка е близо 48 %, като в 45 на 100 от позволените зони е възможно единствено създаване на водохващане за питейни потребности. В два % от територията в региона над Банско е разрешено строителство на ски уреди, сходно строителство е възможно и на територията на 0,6 % от парка над Добринище.

Строителството на спортни уреди обгръща само създаване на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и заведения за хранене, разяснява министърът.

Димов означи, че проектът за ръководство на Национален парк " Пирин " не е обвързван с разрешаването на създаване на лифтове. Това са действия, които се уреждат в общия организационен проект. Планът за ръководство е само инструмент за ръководство и надзор на парка, означи министърът. Устройственият проект се изготвя от съответната община. Според Димов както устройственият проект, по този начин и възможни капиталови планове би трябвало да преминат през избрани екологични оценки.

Министърът сподели, че към днешна дата в Министерство на околната среда и водите не е получено предложение за създаване на втори въжен превоз над Банско. Той добави, че на следващия ден му следва да беседва с концесионера на ски зоната. Димов означи, че концесионният контракт би трябвало да бъде прегледан в светлината на настоящото законодателство.

Министърът уточни, че в парка е разрешена само санитарна сеч. Тя е детайл от положителното стопанисване, сподели министърът и добави, че единствено в резерватите не е разрешена човешка активност въобще.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР